HLADAN TUŠ UOČI PUTA

PROPADA DOGOVOR OKO GRČKE? Alexis Tsipras očajan: 'Ne prihvaćaju nove prijedloge za rješavanje krize...'

 AFP PHOTO / JOHN THYS

Grčki premijer Aleksis Cipras u srijedu u podne u Bruxellesu susreo se s kreditorima, čelnicima EU, ECB i MMF-a Jean-Claudeom Junckerom, Mariom Draghijem i Christine Lagarde uoči večernjeg sastanka ministara financija eurozone.

Susret je uslijedio nakon sastanka u ponedjeljak, tijekom skupa čelnika eurozone u Bruxellesu, na kojemu je Atena predala nove prijedloge o uštedama 8 milijardi eura koje mora provesti u 2015. i 2016. Te su prijedloge vjerovnici ocijenili pozitivno u svezi sa zaključivanjem sporazuma o deblokiranju zajma Grčkoj, koja riskira neplaćanje rata krajem lipnja.

Prije leta u Bruxelles i sastanka s kreditorima, Cipras je rekao kako međunarodni kreditori nisu prihvatili nove prijedloge Grčke za rješenje krize.

- Opetovano odbijanje mjera od određenih institucija nikad se prije nije dogodilo - ni u slučaju Irske, a ni Portugala. To sugerira kako ili nema interesa za dogovor ili služe nekim posebnim interesima u Grčkoj. Neprihvaćanje ekvivalentnih mjera je presedan - kazao je Cipras grčkoj vladi, a potom i tweetnuo dio izjave.

Grčki dužnosnici su neslužbeno komentirali kako se Ciprasova izjava prije svega odnosi na krute stavove MMF-a.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, nakon vijesti da je grčki premijer Aleksis Cipras suradnicima kazao kako su kreditori odbili prijedlog reformi.

Očekuje se da će Cipras danas na sastanku pozvati vjerovnike da postignu kompromis s Grčkom i njezinu prijedlogu reformi predanom u ponedjeljak.

Grčkoj istječe vrijeme jer do kraja mjeseca mora osigurati pristup novoj tranši pomoći od 7,2 milijarde eura kako bi mogla platiti ratu duga MMF-u od 1,6 milijarda eura 30. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:21