KAOS NA ULICAMA

PROPALI PREGOVORI IZMEĐU PREMIJERA I OPORBE Deseci uhićenih u protuvladinim prosvjedima u Armeniji

 
 REUTERS

Više desetaka ljudi uhićeno je u nedjelju u armenskome glavnom gradu Erevanu, u prosvjedima protiv vlade koji traju deseti dan zaredom, a tijekom kojih su vlasti upotrijebile omamljujuće granate kako bi rastjerale demonstrante.

Pregovori između armenskoga premijera Serža Sargsjana, izabranog na tu dužnost ovaj mjesec nakon deset godina na dužnosti predsjednika države, i oporbenog zastupnika Nikole Pašinjana, jednog od glavnih organizatora prosvjeda, propali su nekoliko sati ranije jer je Pašinjan ponovno pozvao premijera da odstupi.

- Ovdje nije riječ o pregovorima ni dijalogu - ovo je ucjena protiv zakonom izabranih vlasti - rekao je Sargsjan u izravnome prijenosu pregovora.

Prosvjedi su počeli ranije u travnju zbog Sargsjanove ranije odluke da u svojstvu predsjednika ukine polupredsjednički sustav i zamijeni ga parlamentarnim. Njegov drugi i posljednji mandat predsjednika završio je u ožujku, a prosvjedima demonstranti upozoravaju na pokušaj njegova vječnog zadržavanja na vlasti.

Armenija se odvojila od Sovjetskoga Saveza 1991. godine, ali i dalje je ovisna o ruskoj pomoći i investicijama. Mnogi Armenci optužuju vladu za korupciju i loše vođenje gospodarstva koje se muči da prevlada naslijeđe centralnoga planiranja.

A policeman holds the face of a participant as people protest against the appointment of ex-president Serzh Sarksyan as the new prime minister and demand an early parliamentary election in Yerevan, Armenia April 21, 2018. Picture taken April 21, 2018. REUTERS/Vahram Baghdasaryan/Photolure     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:29