PROBLEM SA SERIJOM

Propalo oko 15 milijuna doza cjepiva Johnson&Johnson? Navodno su radnici pomiješali sastojke...

J&J nije rekao koliko bi se proizvelo doza cjepiva u seriji. NY Times izvijestio je da je propalo oko 15 milijuna doza
Cjepivo Johnson & Johnson
 Frederic J. Brown/AFP

Tvrtka Johnson & Johnson objavila je u srijedu da je pronađen problem sa serijom djelatne tvari za njezino cjepivo protiv covida-19 koje proizvodi Emergent Biosolutions te da serija nije došla do konačne faze punjenja i završetka.

J&J nije rekao koliko bi se proizvelo doza cjepiva u seriji. New York Times izvijestio je da je propalo oko 15 milijuna doza, ne navodeći izvor.

Times je objavio da su radnici prije nekoliko tjedana pomiješali sastojke za cjepivo J&J-a i cjepivo protiv koronavirusa koje je razvila AstraZeneca, a koje se proizvodi u istoj tvornici.

Tvrtka J&J globalno se smatra jednim od najvažnijih proizvođača cjepiva protiv covida-19, jer je njihovo cjepivo u samo jednoj dozi i zahtijeva relativno malo posebnog postupanja.

J&J je naglasio da je problem u tvornici Emergent Biosolutions identificiran i riješen te da je obaviještena američka Uprava za hranu i lijekove.

Dodao je da se proizvodnja uspješno nastavila, te da šalje više ljudi da nadgledaju proizvodnju u tvornici.

Kompanija nije izravno odgovorila na pitanje o broju propalih doza, samo je priopćila da serija koja se proizvodi u Emergent Biosolutions u Baltimoreu ne udovoljava standardima kvalitete i da nije prešla u fazu punjenja i završetka, kojim se bavi druga tvrtka.

Vijest o pogrešci objavljena je u trenutku kada administracija predsjednika Joea Bidena pokušava ubrzati isporuke cjepiva protiv covida-19 u američke države.

Administracija je prošli mjesec izjavila da istražuje načine na koje bi se povećala proizvodnja cjepiva J&J-a, budući da su očekivane razine ranih doza bile manje nego što se u to vrijeme nadala.

JJ&J je izjavio da je ispunio obvezu o isporuci za SAD od više od 20 milijuna doza svojega jednokratnog cjepiva do kraja ožujka.

Osim što je s Emergent Biosolutions ugovorio proizvodnju cjepiva, J&J je s Catalent Inc dogovorio provedbu završne faze punjenja i pakiranja.

Johnson & Johnson suočio se s nekim proizvodnim problemima i početkom godine.

Dužnosnik Europske unije početkom ožujka izjavio je za Reuters da je tvrtka Johnson & Johnson rekla Uniji da se suočava s problemima opskrbe koji bi mogli zakomplicirati planove za isporuku 55 milijuna doza njihova cjepiva protiv covida-19 u drugom tromjesečju godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:58