EU BIROKRACIJA

Propalo više od milijardu eura vrijednog lijeka protiv Covida: Istekao mu je rok!

EU je Paxlovid odobravala samo u ekstremnim slučajevima kao što ja kombinacija Covida i raka ili HIV-a

Ilustracija

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Zbog prestrogih pravila oko toga tko ga može primiti, u Europi je propalo više od milijardu eura vrijednog Pfizerovog lijeka protiv Covida, Paxlovida, pokazali su podaci analitičke kuće Airfinity koje prenosi Financial Times.

Točnije, propalo je oko 1.5 milijuna petodnevnih doza vrijednih 1.1 milijardu eura usprkos činjenici da im je u međuvremenu produljen rok trajanja za 12 mjeseci, a do kraja veljače 2024. godine, isteći će rok trajanja za sve skupa 3.1 milijuna doza što će europski zdravstveni sustav koštati oko 2.2 milijarde eura.

Nakon što je postao dostupan krajem 2021. godine, mnoge europske zemlje su nagomilale prevelik broj doza, taman u vrijeme širenja Omikron varijante bolesti, no s padom broj zaraženih i smanjenim brojem testiranja, naglo je pao interes i za lijek pa je velik broj doza ostao neiskorišten.

Dodatno je na smanjeno korištenje Paxlovida utjecala činjenica da se nije baš najbolje znalo kako on djeluje u kombinaciji s drugim lijekovima pa su ga automatski i rjeđe prepisivali na području Europske Unije.

Samo je Ujedinjeno Kraljevstvo krajem 2021. godine kupilo 2.75 milijuna doza ovog lijeka iako je bilo predviđeno njegovo korištenje samo u ekstremnim slučajevima - recimo, kod osoba koje su uz Covid imale rak ili HIV - dok su ga u drugim europskim zemljama prepisivali nešto širem krugu pacijenata poput osoba s dijabetesom ili pretilima, no svejedno ih je propalo puno i u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.

U Sjedinjenim Američkim Državama ove je godine prepisano 5.3 milijuna doza ovog lijeka, a američka je Vlada s Pfizerom dogovorila da im vrati oko 7.9 milijuna doza, što je kompaniju koštalo 4.2 milijarde dolara.

Regulatori u Japanu su pak dali odobrenje i za lijek Xocova, no on zasad nema odobrenje za korištenje niti u Europi niti u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:44