REPOVI AFERE ‘PARTYGATE‘

Propao stranački puč: Boris Johnson "preživio" glasanje o povjerenju, podržala ga većina konzervativaca

Dobio je podršku 211 zastupnika torijevaca, dok mu je njih 148 iskazalo nepovjerenje. To znači da zasad ostaje na čelu vlade

Boris Johnson

 Alberto Pezzali/Afp

>>> NOVO 22:00 Britanski premijer Boris Johnson "preživio" je glasanje o povjerenju koje je organizirala njegova Konzervativna stranka. Dobio je podršku 211 zastupnika torijevaca, dok mu je njih 148 iskazalo nepovjerenje. To znači da zasad ostaje na čelu vlade.


Jubilarni vikend tijekom kojeg se slavilo 70 godina vladavine kraljice Elizabete II je završio. Kraljevska obitelj, članovi vlade i Boris Johnson nagledali su se nastupa, parada, ručkova i zahvala, a u ponedjeljak je došlo vrijeme za suočavanje sa stvarnošću.

Stvarnost je neugodna za premijera koji se u ponedjeljak suočava s glasanjem o povjerenju o svom vodstvu nakon što je dosegnut prag zastupnika iz njegove Konzervativne stranke koji žele da odstupi. Sir Graham Brady, predsjednik tzv. Odbora 1922 Konzervativne stranke, otkrio je da su najmanje 54 zastupnika - što čini 15 posto parlamentarne stranke - potpisala pismo nepovjerenja Johnsonovu vodstvu. Glasovanje je najavljeno za ponedjeljak u 19 sati po hrvatskom vremenu, a trajat će dva sata. Prethodili su mu afera Partygate i izvješće istrage visoke državne službenice Sue Gray u kojem se pokazalo da su premijer i njegovi državni službenici prisustvovali raznim okupljanjima tijekom lockdowna i pandemije kada je to zakonima, koje su oni sami donijeli, bilo zabranjeno. Pobunjeni torijevci su tijekom vikenda proširili dopis u kojem su naveli 13 razloga za smjenjivanje premijera.

Podrška iz stranke

Boris Johnson je uvjeren da ima dovoljnu potporu da preživi izazov vodstva. Jer, pobunjenim torijevcima je potrebno 180 glasova kako bi ga smijenili s dužnosti. Pravila propisuju da je najmanje 15 posto konzervativnih zastupnika potrebno kako bi se pokrenulo glasanje o povjerenju.

S obzirom na to da torijevci trenutačno imaju 359 zastupnika, to znači da ih najmanje 54 to mora učiniti. Zastupnici nisu trebali otkriti svoj identitet, no neki od njih odlučili su izaći u javnost kako bi potaknuli druge da to učine. Jesse Norman, jedan od državnih tajnika u ministarstvu financija, u ponedjeljak je tako objavio svoje pismo u kojem poziva Johnsona da ode: "Podržavao sam Borisa Johnsona već 15 godina, za gradonačelnika Londona i za premijera... više to ne mogu činiti".

Kako bi ostao na vlasti, Johnson mora osvojiti najmanje 50 posto plus jedan glas potpore stranke. Dosad ga je javno podržalo 105 zastupnika, uključujući i 17 ministara iz kabineta.

Među njima su ministar financija Rishi Sunak, ministrica vanjskih poslova Liz Truss i ministar obrazovanja Nadhim Zahawi.

Truss je na Twitter profilu napisala: "Premijer ima moju stopostotnu podršku u današnjem glasanju i pozivam kolege da ga podrže".

Potpredsjednik vlade Dominic Raab na Twitteru je napisao da je premijer osigurao cjepiva koja spašavaju živote, pokreće gospodarstvo i želi se suprotstaviti Putinovoj agresiji na Ukrajinu. "Moramo ga podržati, ujediniti se i usredotočiti na ispunjavanje prioriteta ljudi". Ministar stanovanja Michael Gove, bivši ministar za Brexit, izjavio je: "Večeras ću glasati za Borisa. Premijer je donio velike odluke upravo o Brexitu i covidu".

Johnson uživa snažnu lojalnost u izbornim jedinicama koje su konzervativci osvojili prvi put na izborima 2019., popularno zvanim "jedinice Crvenog zida". Međutim, bilo je i onih koji su se suzdržali od podrške.

Sudnji dan

Penny Mordaunt, ministrica međunarodne trgovine, odlučila je ne podržati javno Johnsona i umjesto toga rekla je da će sudjelovati u obilježavanju Dana D u svojoj jedinici u Portsmouthu. Očekuje se da će se ona kandidirati ako dođe do natjecanja za vodstvo konzervativaca. Među nasljednicima se spominju i bivši ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt te ministar zdravstva Sajid Javid. Hunt je javno izjavio da neće podržati premijera. "Ne dajemo britanskom narodu vodstvo kakvo zaslužuje", ustvrdio je. Javid je pak rekao da je uvjeren kako će Boris odnijeti pobjedu.

Tijekom glasanja zastupnici moraju osobno staviti presavijene glasačke listiće u kutiju za tu upotrebu. Brady je objavio kako će se glasovi prebrojati odmah nakon zatvaranja kasno navečer, oko 22 sata po hrvatskom vremenu. Prije Johnsona, s glasanjem o nepovjerenju suočila se bivša premijerka Theresa May 2018. godine. Ako se Johnson izvuče iz glasanja o povjerenju, siguran je sljedećih 12 mjeseci od takvog unutarstranačkog izazova. Međutim, pravila se mogu promijeniti. May je dobila potporu 63 posto torijevskih zastupnika, ali je otišla u roku od sedam mjeseci pod prijetnjom novog glasovanja.

Ako Johnson dobije manje od 180 glasova, stranka mora izabrati novog premijera koji će voditi zemlju do sljedećih općih izbora. Johnson će u tom slučaju morati ostati na funkciji dok se ne izabere nasljednik. U slučaju da odluči otići, mjesto će najvjerojatnije preuzeti njegov de facto zamjenik Raab. Čelnik oporbenih laburista Keir Starmer rekao je za LBC da je glasanje o povjerenju "početak kraja" za Borisa Johnsona.

Starmer je također pod pritiskom zbog navoda da je prisustvovao okupljanju tijekom lockdowna. On se obvezao da će odstupiti ako zbog toga primi policijsku novčanu kaznu - mjeru kojom su već kažnjeni Sunak, Johnson i njegova supruga Carrie. Sir Ed Davey, čelnik Liberalnih demokrata, rekao je: "Sudnji je dan za konzervativne zastupnike i njihova ljigavog premijera".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:05