ZA DIM SPREMNI

'PROPAST ĆEMO AKO NE PRODAJEMO MARIHUANU STRANCIMA!' Pobuna zbog kanabis-kartica na jugu Nizozemske

 Reuters

DEN HAAG - Nizozemska država trebala bi obeštetiti vlasnike 'coffee shopova' na jugu zemlje koji i dalje primjenjuju zakon donesen 2012. a kasnije ublažen, presudio je sud u Den Haagu.

Nizozemska vlada donijela je 1. svibnja prošle godine zakon o uvođenju "kanabis kartice" koja je ograničavala pristup 'coffee shopovima' samo stanovnicima zemlje i pretvorila ih je u neku vrstu zatvorenih klubova u koje se klijenti učlanjuju.

Zbog tog obveznog učlanjenja, koje je otad napušteno, ti barovi na jugu zemlje financijski su puno izgubili tijekom nekoliko mjeseci.

"Stvaranje zatvorenih klubova od 'coffee shopova' je disproporicionalno interesima posjetitelja i država bi stoga trebala obeštetiti vlasnike", kaže sud. Svota još treba biti utvrđena.

Dok je presudio da je obvezno učlanjenje u takve klubove nelegalno, sud ne vidi ništa sporno u zabrani prodaje droge turistima i smatra da mjera nije suprotna europskom pravu.

U studenom prošle godine, nova nizozemska vlada napravila je korak unatrag, napustila ideju o zatvorenim klubovima i ostavila svakoj lokalnoj zajednici slobodu da dopusti ili ne 'coffee shopovima' da prodaju marihuanu turistima.

Dok su Amsterdam i gradovi na sjeveru veselo nastavili s radom, grad Maastricht i drugi gradovi na jugu nastavili su provoditi zakon. No, coffee shopovi u Maastrichtu pobunili su se protiv provođenja zakona, i otvoreno nastavili usluživati i turiste.

Kafići koji su članovi Udruženja coffee shopova Maastrichta u svibnju su ponovno otvorili svoja vrata strancima, no gradske vlasti objavile su rat takvom ponašanju i proveli racije u četiri od 13 ustanova, a od ovog vikenda svih 13 coffee shopova je zatvoreno.

Glasnogovornik Gradskog vijeća Gertjan Bos izjavio je kako 'je cijela priča sa zatvaranjima velika smijurija, kafići glume žrtve.'

- Ti coffee shopovi su lukavi, zaključio je.

U međuvremenu, provedba restriktivnih pravila prodaje kanabisa u Maastrichtu smanjila je broj turista s 1,4 milijuna godišnje na manje od 400.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 07:12