ŽRTVE RATA

Propast ‘Male Moskve‘ u srcu Kalabrije: ‘Ovo će uskoro biti grad duhova‘

Vlasnici nekretninana tom području nisu oligarsi, nego obični građani Rusije koji su kupovali kuće za ljetni odmor

Gradić Scalea u Kalabriji

 Antonio Capone/AFP

Talijanski gradić Scalea na rubu je propasti zbog sankcija uvedenih Rusiji. Prije više od deset godina, brojni Rusi tamo su pohrlili u potrazi za sunčanim plažama i jeftinim nekretninama. Sada se oni ne mogu vratiti jer je jedna od mjera protiv Rusije zabrana letova, piše The Guardian. Tamošnji trgovci nekretninama donedavno su na svoje agencije stavljali natpise i na talijanskom i na ruskom. Sada strahuju za svoje poslove, ali i opstanak samoga grada, koji su stanovnici zvali malom Moskvom u Kalabriji.

- Već smo na nuli. Rusi više ne dolaze, odsječeni su, požalio se za Guardian lokalni agent za nekretnine Nicola Rotondaro. Ruski kupci i turisti i prije invazije na Ukrajinu počeli su nestajati. Uzrok tome bila je pandemija koronavirusa i što rusko cjepivo Sputnik nije bilo dozvoljeno u zemljama Europske unije. Kao i njegovi kolege, smatra da povratak Rusa nije u doglednoj budućnosti.

Grad Scalea ima manje od 11 tisuća stanovnika i tridesetak agencija za nekretnine. Većina ih cilja na rusko tržište. Vlasnici nekretninana tom području nisu oligarsi, čije su nekretnine na obalama Sardinije i Toskane već zaplijenjene, nego obični građani koji su kupovali kuće za ljetni odmor. Scalea se nalazi tik do kalabrijske obale, a ima brdo na vrh kojeg je srednjovjekovni gradić. Jednosoban stan prodaje se za oko 22 tisuće eura.

Osim tržišta nekretninama, o ruskim gostima ovise ugostiteljstvo i trgovina. Rusi ne samo da su u restoranima, kafićima i dućanima trošili više od Talijana, nego su sezonu na talijanskom jugu nerijetko proširili i izvan gorućih ljetnih mjeseci.

Restorani i barovi imaju menije na ruskom, a osoblje im govori ruski jezik. Novinari Guardiana posjetili su jedan od njih, La Playu, no zatekli su nekolicinu gostiju.

- U uobičajenim uvjetima, ovdje je bilo puno Rusa. Sada nema niti jednog, a oni puno troše. Ako rat završi uskoro, možda će se vratiti taman na vrijeme za ljetovanje - nada se konobar Salvatore.

Gradnja nekretnina procvala je 1980-ih duž obale Kalabrije, potražnju su pokrenuli većinom Talijani iz Napulja koji su htjeli imati mjesto za ljetovanje.

- Broj stranaca tada se mogao izbrojati na prste jedne ruke. Zatim su kupci iz tog razdoblja prestali dolaziti, a mnoge imovine su reciklirane - opisao je britansko-talijanski agent Tony Hackett.

Ruski interes za gradić Scalea pojavio se oko 2010. godine. Kupci su bili učitelji, profesori i liječnici koji su se odlučivali na kupnju skromnijih nekretnina kakve se i danas mogu kupiti za 14 tisuća eura. Najslavniji među njima bio je glumac Boris Kljujev koji je preminuo 2020. godine.

- Život ovdje je jednostavan. Imate prekrasnu plažu, trošak života je malen, jeftino se može jesti u restoranima, što je uvijek užitak, a lokalci su gostoljubivi, rekla je Maria Stepura, predsjednica udruge Kalabrija - Rusija. Udruga se bavi promocijom Kalabrije u Rusiji i pomaže kupcima u sređivanju talijanske birokracije. Sama Stepura kupila je ovdje kuću kraj plaže u 2010. godine.

- Tada je vrijednost ruske rublje značila da je bilo jeftinije ovdje kupiti zemljište nego u blizini Moskve, dodala je. Kupci s dovoljno ušteđevine odmah bi kupili nekretninu, a drugi bi dobivali kredite ruskih banaka.

Gradonačelnik gradića Giacomo Perrotta ne slaže se s time da je Scalea "mala Moskva u Kalabriji." Nadimak su prvi počeli koristiti lokalni mediji.

- Da, ruska ulaganja bila su značajna. Scalea očito onima koji vole sunce više odgovara od Moskve. No, ovdje imamo i druge zajednice, poput poljske, rumunjske i ukrajinske. Nedavno smo održali marš za mir. Svi su sudjelovali, i Rusi i Ukrajinci. Dobro smo integrirani kao stanovništvo - komentirao je Perrota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:20