SUZBIJANJE PROSVJEDA

PROPISI ZA IZVANREDNE SITUACIJE JOŠ IZ KOLONIJALNOG DOBA Vlasti u Hong Kongu zabranit će maske na javnim okupljanjima

 Susana Vera / REUTERS

Hongkonške vlasti planiraju zabraniti nošenje maski na javnim okupljanjima, objavili su lokalni mediji.

Vlasti namjeravaju primijeniti propise za izvanredne situacije koji datiraju iz kolonijalnog doba radi suzbijanja višemjesečnih prosvjeda u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Pravilnik o hitnim situacijama nije bio u upotrebi više od 50 godina.

Hongkongški prosvjedi izbili su u lipnju kao reakcija na prijedlog zakona o izručenju Kini osumnjičenih za kaznena djela.

Kritičari se boje da bi nova pravila mogla potkopati neovisnost pravosuđa Hong Konga i ugroziti disidente, prenosi BBC.

Očekuje se da će zabrana nošenja maski biti objavljena u petak nakon sastanka izvršnog vijeća na kojemu će se vjerojatno donijeti hitni zakoni, objavio je lokalni tv kanal TVB.

Oni bi hongkonškoj čelnici Carrie Lam omogućili da "donese bilo koji propis za koji smatra da je u javnom interesu" u slučaju "hitne situacije ili opasnosti za građane".

Zadnji put primijenjen 1967. kako bi se suzbili neredi u trgovačkoj četvrti grada, zakoni bi također vlastima dali veće ovlasti u pogledu uhićenja, cenzure publikacija i pretresa.

Prosvjedi su proteklih tjedana postali sve opasniji. Indonezijska novinarka ostala je slijepa nakon što je u nedjelju pogođena gumenim metkom, a policija je u utorak pravim metkom pogodila osamnaestogodišnjaka u prsa.

Hongkonški prosvjednici ponovno su se u četvrtak ujutro sukobili s policijom, bacajući molotovljeve koktele i radeći nered na ulicama.

Policija je pozvala lokalne vlasti da uvedu policijski sat kako bi se zaustavila eskalacija nasilja u gradu kojim upravlja Kina, u kojemu su policijski službenici sve više na meti prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:24