ČOVJEK S PLANOM

'PROROK IZ OMAHE' UPOZORIO NA DOLAZAK MEGAKATASTROFE Warren Buffett: 'Bit će to oluja svih oluja, imat ćemo gubitke i oni će biti veliki, jako veliki'

 REUTERS

Jedan od najuspješnijih svjetskih investitora Warren Buffett, treći najbogatiji čovjek svijeta, objavio je svoje godišnje pismo dioničarima u kojem upozorava na izglednost 'Velikog' - uragana, zemljotresa ili cyber napada - pored kojeg će se "uragani Katrina i Michael doimati poput patuljaka".

"Kad takva megakatastrofa udari, imat ćemo svoj dio gubitaka i oni će biti veliki, jako veliki", napisao je 88-godišnji Buffett, kojeg zbog njegovih investicijskih predviđanja nazivaju "prorokom iz Omahe".

Iako se katastrofa koju spominje može dogoditi kako sutra, tako tek za nekoliko desetljeća, jedno je sigurno, smatra Buffett: katastrofa je neizbježna. No, Buffett kaže da ima plan za takav ishod događaja i da će, za razliku od mnogih drugih osiguravatelja, gledati kako da prošire poslovanje već sljedećeg dana. Novac za to kani namaknuti korištenjem sredstava od poreza na prihod i obaveza koje njegova kompanija Berkshire Hathaway, po prihodu najveća kompanija za financijske usluge na svijetu, planira platiti, ali su trenutno na raspolaganju.

Iako Buffett misli da će katastrofa poprimiti oblik prirodne katastrofe, moguće je i nešto iznenadnije, poput cyber napada.

Sudeći po nalazima geologa, seizmologa i drugih znanstvenika posljednjih godina, jasne su dvije stvari: prvo, gomilaju se dokazi naše uloge u konstantnoj promjeni klime i, drugo, naša sposobnost da predvidimo i oblikujemo model rizika nadolazećih prirodnih katastrofa poboljšava se kontinuirano.

Dok su neke prirodne katastrofe isključivo naša krivica, općenito su pojačane problemima poput brze izgradnje, lošeg planiranja i izbjegavanja ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu i zaštitu okoliša, kao i pretjeranim oslanjanjem na prljava fosilna goriva. Posljedice - uragani koji podižu krovove kuća, snažni zemljotresi, poplave i rast razine mora - na koncu će utjecati na sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:34