INFORMACIJSKI RAT

Proruski separatisti u Ukrajini blokirali Google zbog ‘širenja dezinformacija‘

Rusija je zabranila Facebook i Instagram u ožujku nakon što je sud proglasio Metu krivom za ‘ekstremističke aktivnosti‘

Denis Pušilin

 Olga Maltseva/Afp

Proruski separatisti u odcijepljenoj regiji na istoku Ukrajine blokirali su pristup internetskoj tražilici Google zbog "dezinformacija", rekao je njihov čelnik u petak.

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR), optužio je Google u poruci na Telegramu za promicanje "nasilja protiv svih Rusa" i naveo da je krivnja na "rukovoditeljima iz američke vlade".

"Ako Google prestane provoditi svoju kriminalnu politiku i vrati se u mainstream zakona, morala i zdravog razuma, neće biti nikakvih prepreka njegovom radu", poručio je.

Nije iznio dokaze kojima bi potkrijepio svoje tvrdnje. Google nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače, Rusija i proruski separatisti u istočnoj Ukrajini optužuju zapadne kompanije za širenje antiruske propagande i zauzimanje jednostranog stava o sukobu.

Rusija je zabranila Facebook i Instagram u ožujku nakon što je sud proglasio Metu krivom za "ekstremističke aktivnosti".

Moskva je već ograničila pristup Facebooku jer je ruskim medijima ograničen pristup toj platformi.

DPR i odvojena Narodna Republika Luhansk (LPR) slijedile su taj primjer i blokirale Facebook i Instagram i tako podržale rusku politiku prema društvenim mrežama sa sjedištem u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 20:47