MISTERIJ LETA

PROŠLO JE 100 DANA OD NESTANKA BOEINGA 'Pilot Zaharie nije kriv! Ima dva razloga zašto bi htio biti živ'

Vietnamese Navy's Deputy Commander Rear Admiral Le Minh Thanh (R) points at a map to show the area where Vietnam is conducting search activities for the missing Malaysia Airlines flight 370 in Phu Quoc island on March 12, 2014. Vietnam said on March 12 it had suspended its air search for missing flight MH370 and scaled back a sea search as it waited for Malaysia to clarify the potential new direction of the multi-national hunt. AFP PHOTO / LE QUANG NHAT
 LE QUANG NHAT/AFP

Neki ga smatraju jednim od glavnih krivaca za nestanak malezijskog zrakoplova, no obitelj pilota na letu MH370, kapetana Zaharie Ahmada Shaha nikad nije posumnjala u njega.

Prošlo je točno 100 dana otkako je Boeing s 239 putnika i članova posade misteriozno nestao s radara, a u međuvremenu Zaharie je bio povezan s misterioznom ženom koja ga je nazvala prije polijetanja, te su ga optužili da je terorist koji se koristio svojim simulatorom leta kako bi srušio avion u činu potpore kontroverznog vođe opozicije Anwara Ibrahima.

No ništa od toga nije istina, tvrdi njegova obitelj u ekskluzivnom intervjuu, a za to, kažu, postoji nekoliko dobrih opravdanja.

- Dva su razloga zašto bi Arie htio još biti živ. Ovo je njegov unuk i najbolji prijatelj. Jako ga je volio - kazao je njegov šogor Asuad Khan, pokazujući fotografiju petogodišnjaka Ahmada Naufala Khana.

- A ovo je drugi razlog - kazao je Asuad pokazujući sliku kapetana Zaharie i njegove kćeri Aishah.

- To su razlozi zbog kojih bi volio nastaviti živjeti.

Kapetan Zaharie Ahmad Shah i njegova kćer Aishah Zaharie. Foto: Facebook

Opisujući ga kao strastvenog pilota odanog Malaysia Airlinesu, gdje se zaposlio još 1981. godine, obitelj je dodala kako je Zaharie bio normalan otac s kojim je uvijek bilo zabavno, te kako se volio šaliti, popravljati stvari i kuhati.

Na fotografijama se pilot i njegov unuk igraju igračkama, skaču na trampolinu, pušu balončiće i nose maske.

Asuad Khan govorio je u ime svoje obitelji. Kazao je kako njegova sestra Faizah Khanum, supruga pilota, još nije spremna davati izjave za javnost. Faizah se nakon nesreće iz Shah Alama preselila kod mlađeg sina i kćeri u predgrađe Kuala Lumpura, kazavši kako je u njezinom domu previše stvari koje ju podsjeća na supruga.

- Znala ga je od djetinjstva i bila udana za njega 30 godina i odjednom je nestao. Kako bi se vi osjećali da vam se to dogodi? No, život ide dalje. Kad je s nama, dobro je, kad je sama onda joj je jako teško - kazao je Khan.

Kazao je i kako se kćer pilota, Aishah, koja je živjela u Melbourneu, preselila u Kuala Lumpur čim je avion nestao.

- Ona je tatina cura. Svakodnevno su se čuli putem Skypea - kazao je Khan.

Osvrčući se na glasine koje su kružile od nestanka aviona, Khan kaže kako Zaharia nije imao problema u braku, kako nije bio fanatik na strani opozicijskog vođe i da nije bio na suđenju Anwaru dan prije leta.

- Bio je kod kuće i popravljao kupaonska vrata - kazao je Khan.

Policija je ispitala suprugu pilota četiri puta od incidenta te su iz njihove kuće uzeli simulator leta na ispitivanje pri čemu ništa sumnjivo nije pronađeno.

Khan je kazao kako je kapetan prestao koristiti simulator još prije godinu dana jer je bio pokvaren i žena mu je kazala da ga spremi jer samo smeta u kući.

- Bio je ponosan na svoj simulator i nije krio da ga ima u kući, čak je na YouTube-u objavljivao njegove snimke - kazao je Khan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:55