OBLJETNICA

Prošlo je deset godina od smrti Bin Ladena. Joe Biden: ‘Taj trenutak nikad neću zaboraviti‘

Američki SEAL-ovi ubili su Osamu bin Ladena u tom pakistanskom gradu rano ujutro 2. svibnja 2011. u tajnoj operaciji "Geronimo"
Osama bin Laden

"To je trenutak koji nikada neću zaboraviti", rekao je američki predsjednik Joe Biden u nedjelju o smrti Osame bin Ladena, ubijenog prije deset godina u napadu američkih specijalnih snaga.

Joe Biden, tada potpredsjednik SAD-a u mandatu Baracka Obame, bio je 1. svibnja 2011. u "Situation room", super sigurnoj kriznoj sobi u podrumu Bijele kuće i izravno pratio operaciju u Abbottabadu, na sjeveru Pakistana, tijekom koje je ubijen šef al-Kaide.

Američki SEAL-ovi ubili su Osamu bin Ladena u tom pakistanskom gradu rano ujutro 2. svibnja 2011. u tajnoj operaciji "Geronimo".

Prisjećajući se tog posebnog trenutka u njegovoj dugoj političkoj karijeri, Joe Biden je u priopćenju pohvalio "članove obavještajne služe koji su ga lovili, odlučnost predsjednika Baracka Obame u donošenju odluke i talent i hrabrost tima na terenu".

Al Kaida se u deset godina od ubojstva svojeg osnivača Osame bin Ladena jako promijenila u odnosu na terorističku mrežu koja je napala Sjedinjene Države 11. rujna 2001. i ima potpuno drugačije ustrojeno vodstvo.

Nakon što su američke specijalne snage ubile Bin Ladena u Pakistanu, na čelu Al Kaide naslijedio ga je egipatski džihadist Ajman al-Zavahiri, ideolog mnogo slabije karizme.

Kada se radi o povlačenju američkih postrojbi iz Afganistana, Biden je naglasio da će Sjedinjene Države ostati "pozorne" na prijetnju "terorističkih skupina".

"Nastavit ćemo nadzirati i djelovati na svaku prijetnju američkim interesima iz Afganistana", upozorio je.

Američke snage počele su 1. svibnja povlačenje iz Afganistana, zajedno sa saveznicima, i Biden je najavio kako očekuje dovršetak operacije do 11. rujna, na 20. obljetnicu terorističkih napada na SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 21:55