KAOS U PODGORICI

Prosrpska strana u Crnoj Gori protiv sankcija Rusiji, na sjednici vlade zamalo tučnjava!

"Razlog prekida sjednice nije samo u proceduralnom dijelu, već i u iskazanom nepoštovanju i nepristojnom ponašanju"

Prosvjedi u Podgorici

 Savo Prelevic/AFP

Sjednica crnogorske vlade prekinuta je četvrtak nakon svađe premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, u trenutku kada se raspravljalo o uvođenju sankcija Rusiji.

Sjednica je prekinuta, kako je službeno priopćeno, "zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primjeni sankcija definiranih točkama 11, 12, 13 usvojenog dnevnog reda".

"Razlog prekida sjednice nije samo u proceduralnom dijelu, već i u iskazanom nepoštovanju i nepristojnom ponašanju ministra Radulovića prema premijeru Zdravku Krivokapiću", navodi se u priopćenju.

Na dnevnom redu bio je paket sankcija Rusiji koji je prethodno usvojilo Vijeće Europske unije (EU), a između ostalog sankcije se odnose na 696 ruskih državljana, kao i na financijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara.

Paketu sankcija u tom obimu, koji je prethodno jednoglasno usvojen na radnim tijelima vlade, prema pisanju crnogorskih medija usprotivio se premijer Krivokapić, nakon čeka je ušao u polemiku s ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem i potpredsjednikom vlade Dritanom Abazovićem.

“Premijer Krivokapić predložio je nove zaključke, čime je htio obesmisliti odluku o sankcijama”, rekao je Abazović nakon sjednice vlade.

Pojedini podgorički mediji izvijestili su da je tijekom sjednice umalo došlo i do fizičkog obračuna šefa diplomacije Radulovića i ministra gospodarskog razvoja Jakova Milatovića bliskog premijeru Krivokapiću.

Crnogorski MVP ranije je osudio rusku agresiju na Ukrajinu te je podržao sankcije koje je EU uvela Rusiji.

Vlada Zdravka Krivokapića u tehničkom je mandatu nakon što joj je u veljači izglasano nepovjerenje u crnogorskom parlamentu. Krivokapić je politička figura bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njegova vlada bila je pod jakim utjecajem SPC-a.

Nedavno je crnogorski predsjednik Milo Đukanović mandat za sastav nove vlade povjerio Dritanu Abazoviću iz URA, koji je najavio formiranje manjinske vlade čiji će prioritet biti EU integracija koja je, kako je tada kazao, zaustavljena u mandatu vlade Zdravka Krivokapića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 23:22