TISUĆE NA ULICAMA

Prosvjed pristaša oporbe u Sudanu: Kaos u glavnom gradu, ispaljen i suzavac

Prosvjedi su se nastavili nakon dogovora u studenom kada je vojska vratila premijera Abdallu Hamdoka, koji je bio u kućnom pritvoru

Prosvjedi u Kartumu

 Mahmoud Hjaj/AFP

Na tisuće pristaša sudanskog oporbenog pokreta Snage za slobodu i promjene, koji su se okupili u petak u glavnom gradu Kartumu, ispaljen je suzavac, a masovni prosvjedi izbili su nakon vojnog udara u listopadu.

Prosvjedi su se nastavili nakon dogovora u studenom kada je vojska vratila premijera Abdallu Hamdoka, koji je bio u kućnom pritvoru. Prosvjednici koji su prije u Hamdoku vidjeli simbol otpora vojnoj vladavini.

Američki državni tajnik Antony Blinken objavio je na Twitteru kako SAD stoji uz Sudanci koji i dalje zahtijevaju poštivanje svojih osnovnih ljudskih prava i izražavaju svoju trajnu težnju za demokratskim Sudanom.

Khalid Omar Youssef, ministar poslova vlade prije puča i istaknuta oporbena osoba koji je uhićen i pušten nakon što je vojska preuzela vlast, bio je na pozornici i obraćao se okupljenima kada je ispaljen suzavac.

Snimke uživo koje je emitirala sudanska kongresna stranka nakon ispaljivanja suzavca pokazuju nasumično razbacane sjedala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:43