REPORT GOJKA DRLJAČE

Prosvjed u njemačkom gradiću razotkrio uznemirujuću istinu: ‘Pa pogledajte samo tu fotografiju!‘

Predstavnici Zelene stranke brane širenje kolosalnog rudnika smrdljivog smeđeg ugljena, lignita

Prosvjed klimatskih aktivista u Lützerathu

 Anp/Ddp Usa/Profimedia/Anp/ddp Usa/profimedia

Njemačka scena ‘zelenih‘, odnosno ekološki osviještenih političara, poprilično se zbrčkala: tijekom prošlog tjedna najistaknutiji predstavnici njemačkih Zelenih, među kojima je bio i ministar Robert Habek, branili su policiju od prosvjednika koji pokušavaju zaustaviti daljnje širenje eksploatacije na ogromnim poljima lignita, ekološki najmanje prihvatljive vrste ugljena.

Pojednostavljeno rečeno, lignit je nekvalitetni ugljen pretežito smeđe boje i s vrlo visokim udjelom vlage, ima nisku energetsku gustoću pa ga je neisplativo transportirati na daleka tržišta te se stoga spaljuje u obližnjim termoelektranama uz visoke emisije štetnih plinova.

Razlog zbog kojeg Zeleni podupiru lignit kao gorivo termoelektrana jest nezavidna energetska situacija u kojoj se našla Njemačka nakon invazije Rusije na Ukrajinu; kako bi zadovoljili svoje ukupne energetske potrebe Nijemci su sada prisiljeni proizvoditi čak 31 posto električne energije spaljujući ugljen, a prije samo sedam godina taj udio bio je 3,5-4 puta niži.

Jedan od razloga velikog energetskog deficita u Njemačkoj je svojedobna vrlo agresivna politika njemačkih Zelenih koja je inzistirala na postepenom, ali potpunom napuštanju nuklearnih elektrana kao izvora energije. Trenutačno se u Njemačkoj još pridržavaju dogovora prema kojem se do 15. ožujka trebaju zatvoriti još tri preostale nuklearne elektrane pa postaje sve jasnije kako drugi ekološki plan - onaj potpunog prekida korištenja ugljena u energetici – neće biti realiziran do zacrtanog roka tj. do 2030. godine.

Veliki prosvjedi pred rudnikom lignita zbivali su se kod njemačkog napuštenog gradića Lützeratha gdje su aktivisti postavili barikade kako bi spriječili rušenje te širenje ugljenokopa. Oni su bijesni na Zelenu stranku zbog dogovora s energetskim divom RWE-om o nastavku eksploatacije ugljena te poručuju, što je potpuno nedvojbeno, kako će širenje ugljenokopa donijeti enormno povećanje emisije staklenički plinova.

Njemačke i velike svjetske medije preplavile su snimke sukoba zelenih prosvjednika s policijom u napuštenom gradiću, ali ono što doista impresionira su razmjerni spornog ugljenokopa lignita, a na što su fotografijama upozorili pojedini korisnici Twittera.

Ispod je video DW Newsa u kojem se objašnjava pozadina prosvjeda u Lützerathu te prikazuje razmjere rudnika lignita:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:59