EKVADOR

Prosvjed zbog cijena goriva ušao u osmi dan: ‘Oni traže kaos. Oni žele svrgnuti predsjednika‘

Ekvador, proizvođač nafte, pogođen je rastućom inflacijom, nezaposlenošću i siromaštvom koje je pogoršala pandemija koronavirusa

Pješice, na motociklima i u prepunim kamionima, autohtoni prosvjednici marširali su prema centru glavnog grada Quita iz Cutuglague, područja u južnom Quitu

 Cristina Vega RHOR/AFP

Tisuće autohtonih stanovnika i pripadnika drugih nezadovoljnih skupina marširali su glavnim gradom Ekvadora u ponedjeljak, osmog dana prosvjeda zbog cijena goriva.

Predsjednik Guillermo Lasso proširio je izvanredno stanje na šest pokrajina i proglasio policijski sat u Quitu kako bi suzbio demonstracije s desecima ozlijeđenih.

"Ovom odlukom zaštićena je dobrobit građana suočenih s nasiljem. Istovremeno su zaštićena prava onih koji mirno prosvjeduju", objavila je vlada.

Pješice, na motociklima i u prepunim kamionima, autohtoni prosvjednici marširali su prema centru glavnog grada Quita iz Cutuglague, područja u južnom Quitu.

Moćna Konfederacija autohtonih nacionalnosti Ekvadora (Conaie), zaslužna za pomoć u svrgavanju tri predsjednika između 1997. i 2005. godine, pozvala je na prosvjed jer Ekvadorci sve teže spajaju kraj s krajem.

Autohtonih stanovnika je više od milijun među ukupno 17,7 milijuna stanovnika Ekvadora, a njihovom su se prosvjedu pridružili studenti, radnici i svi koji osjećaju ekonomske posljedice.

"Pozvali smo na dijalog, ali oni ne žele mir", rekao je Lasso u videu objavljenom na Twitteru u ponedjeljak.

"Oni traže kaos. Oni žele svrgnuti predsjednika", dodao je.

Policija je objavila da su 63 policajca ranjena u sukobima, a njih 21 nakratko su držani kao taoci od početka prosvjeda, dok su skupine za ljudska prava izvijestile o 79 uhićenih i 55 ranjenih civila.

Ekvador, proizvođač nafte, pogođen je rastućom inflacijom, nezaposlenošću i siromaštvom koje je pogoršala pandemija koronavirusa.

Cijene goriva značajno su porasle od 2020., a Conaie traži smanjenje cijena goriva na 1,5 dolara po galonu dizela i 2,10 dolara za benzin.

Traže i kontrolu cijena hrane i da se ponovno pregovara o osobnim bankovnim kreditima oko četiri milijuna obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 04:00