BAČENI SUZAVCI

Prosvjedi u Francuskoj izmaknuli kontroli: Gorio i ulaz u gradsku vijećnicu u Bordeauxu

Prosvjedi i štrajkovi tjednima su bili uglavnom mirni, no proteklih dana rastao je broj nasilnih sukoba

Gore ulazna vrata gradske vijećnice u Bordeaxu

 AFP, Twitter

Više od milijun ljudi izašlo je u četvrtak na ulice gradova diljem Francuske, od čega 119.000 u Parizu, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova. Organizatori pak tvrde da je na ulicama francuske prijestolnice prosvjedovalo oko 800.000 nezadovoljnika. Stotine su u četvrtak uhićene diljem zemlje, a nasilne scene odvile su se u Bordeauxu, Nantesu i Rennesu.

Prosvjedi i štrajkovi tjednima su bili uglavnom mirni, no proteklih dana rastao je broj nasilnih sukoba. Devetoga dana štrajkova i manifestacija protiv mirovinske reforme policija je suzavcem morala rastjerivati anarhiste.

Gnjevni prosvjednici u Bordeauxu zapalili su zgradu gradske vijećnice. Vatra je progutala ulazna vrata u četvrtak navečer nakon cjelodnevnih prosvjeda. Zasad nije poznato tko je odgovoran za požar koji su vatrogasci brzo ugasili, piše BBC.

Prema organizatorima, diljem Francuske prosvjedovalo je 3,5 milijuna ljudi, odnosno 1,8 milijuna prema podacima policije.

Na terenu je oko 12 tisuća policajaca, piše agencija dpa.

SIndikati su pozvali na prosvjede i idući utorak kad u posjet Parizu stiže britanski kralj Charles III. Ministar unutarnjih posova Gerald Darmanin pokušao je otkloniti zabrinutosti uoči posjeta kralja, rekavši da nema prijetnji sigurnosti.

image

Šteta na ulaznim vratima gradske vijećnice u Bordeauxu

Philippe Lopez/Afp
image

Šteta na ulaznim vratima gradske vijećnice u Bordeauxu

Philippe Lopez/Afp

U četvrtak su bile zatvorene i populane turističke atrakcije poput Eiffelova tornja i palače Versailles, gdje je sljedeći tjedan planirana večera za kralja Charlesa i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Dan je protekao u blokadama željezničkih kolodvora, cesta i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle. Uprava za avijaciju u petak je pozvala aviokompanije da zbog štrajka kontrolora leta otkažu 33 posto letova u nedjelju iz Pariza i 20 posto u petak, piše Le Monde.

Među prosvjednicima je bilo učitelja i drugih profesija koji su prekinuli rad kako bi na ulicama iskazali ogorčenje pošto je vlada progurala svoju reformu podizanja dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine.

Premijerka Elisabeth Borne prozvala je nasilje i oštećenja imovine neprihvatljivim. Glavni tajnik sindikata Laurent Berger također je osudio nasilje.

image

Prosvjedi u Parizu

Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

"Kad napadamo simbole Republike, gradsku vijećnicu, policijsku stanicu, počinjemo se napadati međusobno“, rekao je za RTL televiziju, naglasivši kako nasilje stavlja u drugi plan srž prosvjeda. Istaknuo je i kako ne smatra da kontrola nad prosvjedima izmiče iz ruku sindikata pa pozvao na pauziranje reforme.

"Sad moramo smiriti stvari, prije nego što se dogodi tragedija", upozorio je.

Ministar unutarnjih poslova u petak je za televiziju CNews rekao da je uhićeno 457 ljudi, a ozlijeđeno 440 pripadnika snaga sigurnosti. U Parizu su prosvjednici pokrenuli oko 900 manjih požara, a gorjelo je i ispred policijske stanice u Lorientu.

image

Prosvjedi u Parizu

Geoffroy Van Der Hasselt/Afp
image

Prosvjedi u Parizu

Geoffroy Van Der Hasselt/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:25