POSRMTNI OSTACI

PROSVJEDI U MADRIDU PROTIV VLADINA PLANA Ne žele da se mrtvoga diktatora prebaci u katedralu u srcu grada: 'Vođa će završiti u kontejneru za smeće'

 Reuters

Više stotina prosvjednika okupilo se u četvrtak navečer ispred katedrale u Madridu protiveći se planovima o premještanju ondje posmrtnih ostataka diktatora Francisca Franca.

Nakon što je socijalistička vlada dobila prošli mjesec dovoljnu podršku u parlamentu za micanje Francovih ostataka iz mauzoleja pored Madrida, obitelj generala koji je 36 godina upravljao Španjolskom rekla je kako bi njegove kosti mogla prenijeti u kriptu katedrale La Almudena u srcu Madrida.

To je izazvalo nezadovoljstvo udruga žrtava Francovog režima te lijevo orijentiranih političara i organizacija čiji su se pripadnici okupili na središnjem madridskom trgu Puerta del Sol pa krenuli prema katedrali. Španjolska novinska agencija Europa Press govori o 400 osoba, najveće novine El Pais spominju nekoliko stotina prosvjednika a britanska agencija Reuters nekoliko tisuća okupljenih.

"Madrid, bez Franca i frankizma", "Franco nikada neće ući u katedralu" i "Caudillo (vođa) će završiti u žutom kontejneru (za smeće)", vikali su prosvjednici.

General Francisco Franco upravljao je Španjolskom od pobjede u građanskom ratu 1939. do svoje smrti 1975. godine. Još uvijek nisu poznate sudbine tisuća nestalih tijekom rata i nakon njega.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) došla je na vlast u lipnju te potaknula premještanje njegovih posmrtnih ostatatka iz Doline Palih, mauzoleja pored Madrida, ocijenivši kako on ne može ondje biti pokopan sa žrtvama građanskog rata te da se tamošnjim mauzolejom veliča njegov režim.

Francova obitelj protivi se premještanju ostataka te je najavila pravnu borbu, no Francov unuk je u ime nasljednika rekao kako bi u slučaju da ipak budu morali premjestiti tijelo vjerojatno odabrali katedralu u Madridu. U njenoj kripti se nalaze grobnice a obitelj ima jednu gdje je pokopana Francova kći, Carmen Franco, u prosincu 2017. godine. Ona je 1987. godine ondje kupila grobnicu u kojoj može stati između četiri i šest tijela, izvijestile su internetske novine eldiario.es.

Katedrala se nalazi u centru grada te se u njoj služe državne mise zadušnice kao što je bio slučaj s bivšim predsjednikom vlade Adolfom Suarezom preminulim 2014. godine, po kojem je madridski aerodrom dobio ime, ili žrtvama terorističkih napada 2004. godine.

Vlada do kraja ove godine namjerava ukloniti ostatke iz Doline palih, udaljene 40-ak kilometara sjeverno od Madrida, a ako obitelj ne odabere mjesto izabrat će ga vlada.

Potpredsjednica vlade Carmen Calvo rekla je u četvrtak za radijsku postaju Cadena SER kako ne zna mogu li posmrtni ostaci biti premješteni u katedralu. Ona je napomenula da je vlada pokrenula inicijativu kako Franco ne bi imao grobnicu financiranu javnim novcem i smještenu na javnom prostoru.

"Vlada dalje od toga ne može ići. Francovi ostaci su ljudski ostaci koje jedino njegova obitelj može primiti i odlučiti gdje će biti", rekla je Calvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:22