MASOVNO OKUPLJANJE

Prosvjedi u nekoliko poljskih gradova zbog zakona o pobačaju i smrti žene u bolnici

Tihi prosvjedi protiv zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj održani su u ponedjeljak u Krakowu, Gdanjsku i Varšavi
 Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto via AFP

U više poljskih gradova održani su prosvjedi nakon što je smrt 30-godišnje žene odvjetnica povezala s novim strogim zakonima o pobačaju, prenosi u utorak BBC.

Žena je umrla 22. rujna, no slučaj je tek sada dobio pozornost nakon što je na njega ukazala odvjetnica obitelji Jolanta Budzowska.

Pobačaj je sada u Poljskoj dopušten samo u slučajevima silovanja, incesta ili kada je ugrožen život majke.

Bolnica je rekla da je svoje odluke temeljila na brizi za majku i fetusa.

No, Budzowska tvrdi da su stroži zakoni doveli do toga da su liječnici prekasno reagirali.

Tihi prosvjedi protiv zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj održani su u ponedjeljak u Krakowu, Gdanjsku i Varšavi, na Dan Svih Svetih koji je blagdan u većinski katoličkoj Poljskoj.

Umrla žena je bila u 22. tjednu trudnoće kada je primljena u bolnicu u Pszczyni, gradiću blizu Katowica. Njezin je fetus ostao bez plodne vode a liječnici su, po tweetu Budzowske, odlučili čekati da umre.

Nesretna je žena navodno poslala poruku da joj raste temperatura i da se boji da će pasti u septički šok, što je potom dovelo do njene smrti. Iza nje su ostali suprug i kći.

Prosvjednici su za njenu smrt okrivili zakon o pobačaju donesen prošle godine koji je zabranio pobačaje u slučajevima fetalnih anomalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2022 09:34