ČEKANJE REZULTATA

Prosvjedi u SAD-u: Bidenovi pristaše traže brojanje svakog glasa, Trumpovi da se zaustavi krađa

Obje strane održale su skupove u Philadelphiji u četvrtak gdje članovi izbornih povjerenstava prebrojavaju glasove
Prosvjedi u SAD-u
 AFP

Pristaše predsjednika Donalda Trumpa prosvjedovale su u četvrtak navečer protiv izbora koje smatraju namještenima i ukradenima i sukobile se s protuprosvjednicima dok se nastavlja prebrojavanje glasova u presudnim državama.

U Arizoni, jednoj od američkih presudnih država gdje je tijesna utrka između Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena, pristaše Trumpa okupile su se ispred izbornog povjerenstva okruga Maricopa u Phoenixu.

image
Phoenix, Arizona
Courtney Pedroza/AFP
image
Phoenix, Arizona
Courtney Pedroza/AFP
image
Phoenix, Arizona
Courtney Pedroza/AFP

Neki su kratko naganjali muškarca koji je držao transparent republikanskog predsjednika kao nacističke svinje iza pozornice na kojoj je govorio desničarski voditelj Alex Jones.

Policija je intervenirala nakon što su tog muškarca i njegovu manju skupinu protuprosvjednika okružili Trumpovi aktivisti, naveo je svjedok za Reuters. Nema informacija o ozlijeđenima.

"Pokušavaju ukrasti izbore, ali Amerika zna što se dogodilo i uzvraća udarac", rekao je Jones oko 300 okupljenih. "1776. je odgovor na 1984.", dodao je Jones smjerajući na američku Deklaraciju o neovisnosti i distopijski roman Georgea Orwella.

Prosvjedi su raštrkani, manji i većinom mirni od izlaska Amerikanaca na birališta u utorak.

Pristaše Bidena koriste slogan "prebroji svaki glas" i govore da će cjeloviti i točni rezultati u preostalim ključnim državama pokazati da je bivši potpredsjednik osvojio potrebnih 270 elektora za pobjedu.

Trump je više puta navodio, bez ikakvih dokaza, da je glasanje poštom podložno prevari iako izborni stručnjaci kažu da je to rijetkost na američkim izborima.

Obje strane održale su skupove u Philadelphiji u četvrtak gdje članovi izbornih povjerenstava prebrojavaju glasove koji će odlučiti o ključnih 20 elektora Pennsylvanije.

image
Philadelphia, Pennsylvania
Chris Mcgrath/AFP
image
Philadelphia, Pennsylvania
Chris Mcgrath/AFP
image
Philadelphia, Pennsylvania
Chris Mcgrath/AFP

Trumpovi aktivisti mahali su zastavama i nosili transparente "Glasanje završava na izborni dan" i "Žao nam je, birališta su zatvorena" dok su Bidenovi pristaše plesali iza barikade na drugoj strani ulice.

"Nećemo dopustiti zastrašivanje onih koji prebrojavaju glasove", rekao je umirovljeni socijalni radnik Bob Posuney, 70-godišnji Bidenov pristaša odjeven u majicu s natpisom "prebroji svaki glas" dok je odjekivala pjesma "What's Going On" Marvina Gayea.

Stotinu Trumpovih pristaša okupilo se u Harrisburgu na stepenicama zgrade Kapitola u Pennsylvaniji u četvrtak navečer u sklopu demonstracije "Zaustavite krađu" koju je organizirao konzervativni aktivist iz Virginije.

image
Harrisburg, Pennsylvania
Spencer Platt/AFP
image
Harrisburg, Pennsylvania
Spencer Platt/AFP
image
Harrisburg, Pennsylvania
Spencer Platt/AFP

U Milwaukeeju se oko 50 Trumpovih pristaša okupilo ispred zgrade u kojoj se obrađuju glasovi. Puštali su country glazbu, mahali zastavama i nosili transparente "namješteno" i "ponovno prebrojavanje".

Desetak protuprosvjednika pristiglo je sat vremena kasnije i skandiralo "Black lives matter" i "recite njihova imena", misleći na žrtve policijske brutalnosti. Drugi su bacali jaja na Trumpove pristaše iz prolazećih automobila.

Najmanje 400 prosvjednika okupilo se ispred izbornog odjela okruga Clark u Las Vegasu. Orile su se domoljubne pjesme i mahalo se američkim zastavama i divovskim Trumpom. Biden tijesno vodi u Nevadi, a glasovi se nastavljaju prebrojavati.

U Washingtonu je povorka automobila i bicikala u organizaciji aktivista iz skupine Shutdown DC prošla kroz ulice prijestolnice i prosvjedovala protiv "Trumpovog napada na demokratski proces i onih koji mu to omogućuju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 11:40