KRITIZIRAJU ERDOGANA

Prosvjedi u Turskoj protiv napuštanja Istanbulske konvencije: ‘Dosta mi je ove patrijarhalne države‘

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima, kojoj je namjena da štiti žene protiv nasilja
 Bulent Kilic/AFP

Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu diljem Turske zahtijevajući od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odustane od odluke o napuštanju Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama.

"Poništi svoju odluku, primijeni uredbu!", skandirale su tisuće žena i muškaraca u okrugu Kadikoj u Istanbulu. Prosvjednici su isticali portrete ubijenih žena i transparente na kojima je pisalo "Žene će dobiti ovaj rat".

"Dosta mi je ove patrijarhalne države. Dosta mi je osjećaja nesigurnosti. Dosta!", rekla je jedna prosvjednica.

Manji skupovi održani su u Ankari i u Izmiru, prenose mediji.

image
Bulent Kilic/AFP

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima, kojoj je namjena da štiti žene protiv nasilja, a odluka turskog predsjednika objavljena je u službenim novinama rano u subotu.

Erdogan je osobno potpisao konvenciju u Istanbulu dok je bio premijer.

Kasnije je ratificirana u Turskoj, no prema riječima turske platforme Zaustavit ćemo femicid, nikad nije došlo do njezine primjene.

image
Bulent Kilic/AFP

Odluka o napuštanju Istanbulske konvencije donesena je u trenutku kada je već godinama u porastu broj ubijenih žena, što izaziva bijes organizacija za zaštitu ženskih prava i kritike Europske unije.

Povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije je "poražavajuća vijest i ona "ugrožava zaštitu žena" u toj zemlji, istaknulo je Vijeće Europe, paneuropska organizacija čija je Ankara članica i pod čijim je pokroviteljstvom turska vlada potpisala taj sporazum 2011. godine.

"To je pravo lice turske vlade, ona potpuno zanemaruje vladavinu zakona i ljudska prava", upozorio je na Twitteru izvjestitelj Europskog parlamenta za Tursku, Nacho Sanchez Amor.

image
Bulent Kilic/AFP

Erdogan je prvi puta spomenuo napuštanje Istanbulske konvencije prošle godine, u pokušaju okupljanja svog konzervativnog biračkog tijela suočenog sa sve većim gospodarskim poteškoćama.

Konzervativne i islamističke skupine su ga pozivale da napusti taj sporazum i tvrdile da on šteti "tradicionalnim" obiteljskim vrijednostima i favorizira LGBT zajednicu.

Protivnici turskog predsjednika su u subotu oštro kritizirali povlačenje iz sporazuma.

image
Adem Altan/AFP

"Ogorčava najava povlačenja iz Istanbulske konvencije usred noći, dok svakog dana saznajemo za nove slučajeve nasilja nad ženama", izjavio je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, jedan od glavnih Erdoganovih protivnika.

"To je gaženje dugogodišnje borbe žena", dodao je.

Prema riječima organizacije Zaustavit ćemo femicid, barem 300 žena ubili su muškarci u Turskoj samo prošle godine, a 77 od početka ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2023 13:47