EKOLOŠKI AKTIVIZAM

Prosvjednici blokirali 20 ključnih ulica u Berlinu: Zalijepili se za asfalt, vozači bjesnili, policajci na sto muka

Policija govori o novim mješavinama specijalnog ljepila zbog kojeg je još teže odvojiti prosvjednike s asfalta.

Prosvjed klimatskih aktivista u Berlinu

 AFP

Brojnim blokadama prometnica u Berlinu ekološki pokret „Posljednja generacija“ u ponedjeljak je započeo najavljeni "akcijski tjedan" s pojačanim udarima na promet u njemačkoj metropoli.

"Policija je u toku jutra zabilježila više od 20 blokada vitalnih prometnica u gradu i na prilazima gradu, a više blokada je unaprijed spriječeno", poručila je policija preko društvenih mreža.

Aktivisti "Posljednje generacije", od kojih su mnogi posljednjih dana posebno za ove akcije pristigli i iz ostalih dijelova Njemačke, prometnice su blokirali do sada primjenjivanom metodom lijepljenja specijalnim ljepilom za asfalt.

Prilikom uklanjanja prosvjednika s prometnica je na nekim mjestima došlo do oštećenja kolnika, a policija govori o novim mješavinama specijalnog ljepila zbog kojeg je još teže odvojiti prosvjednike s asfalta.

image

Prosvjed klimatskih aktivista u Berlinu

Odd Andersen/Afp
image
Odd Andersen/Afp

Mnogi vozači su glasnim trubljenjem prosvjedovali protiv blokade i stvaranja dugih zastoja zbog čega su mnogi zakasnili na posao. Na nekoliko mjesta vozači su fizički napali prosvjednike, a jedan vozač je prosvjednike napao obrambenim papar-sprejom. Policija je protiv napadača podnijela kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesnih ozljeda te je upozorila građane da ne uzimaju pravdu u svoje ruke.

"Mi imamo potpuno razumijevanje za to ako su vozači iritirani prosvjedima ali apeliramo na građane da ne čine ništa na svoju ruku i da ne posežu za silom", priopćila je policija.

Agencije istodobno javljaju i o tome da neki prolaznici hvale akcije "Posljednje generacije" i da prosvjednicima ostavljaju bukete cvijeća.

image
Odd Andersen/Afp
image
Odd Andersen/Afp
image
Odd Andersen/Afp

"Posljednja generacija" je najavila intenziviranje akcija u ovom tjednu, a "akcijski tjedan" je pokrenut u nedjelju kada su aktivisti bojom poprskali Brandenburška vrata, zaštitni znak Berlina.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja velika većina građana ne podržava akcije "Posljednje generacije" i smatra da akcije više štete nego koriste borbi protiv klimatskih promjena.

"Posljednja generacija" od njemačke vlade traži ubrzavanja aktivnosti za zaustavljanje klimatskih promjena, između ostalog i uvođenjem općeg ograničenja brzine na autocestama i još jačim subvencioniranjem javnog prijevoza.

image
Odd Andersen/Afp
image
Odd Andersen/Afp
image
Odd Andersen/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 12:31