OCCUPY WALL STREET

Prosvjednici iz parka prešli u obližnju crkvu

 AFP

ZAGREB - Prvobitno sjedište Occupy Wall Street prosvjeda, Zuccotti park u Donjem Manhattanu bio je u noći s utorka na srijedu uglavnom pust pošto je Viši sud države New York potvrdio odluku gradonačelnika Michaela Bloomberga da se prosvjednike iseli iz parka.

Ondje se od sada smije okupljati do 22 sata, ali ne i postavljati šatore i spavati preko noći. Tijekom redovitog i brojnijeg nego inače okupljanja prosvjednika provođenje te odluke osiguravali su stražari koji su provjeravali sve što se unosi na taj neveliki i metalnim policijskim barikadama ograđeni gradski trg. Šezdesetak najupornijih prosvjednika iz svih dijelova zemlje noć je provelo na dekama u obližnjoj crkvi Judson Memorial koja ih je primila u okrilje.

Nove opcije

Dan prije obilježavanja dva mjeseca od početka prosvjeda protiv pohlepe bogatih, kroporacija i banaka, dok je život većine stanovništva sve teži, pokret je sada koncentriran na pronalaženje novih formi. Čak i prije nego što je u utorak u ranim jutarnjim satima improvizirano naselje iseljeno i počišćeno bilo je glasova kako je, u trenutku kad su utjecaj i ideje pokreta već postali općepoznati, vrijeme da se krene dalje. Iseljenje je to, čini se, samo pospješilo.

- Mi smo se prelili na sve strane pa je okupacija parka postala samo simbolična - izjavio je Han Shan, jedan od njujorških aktivista. Među opcijama koje su sada u igri je djelovanje u okviru grupa u što većem broju naselja.

Političko uključivanje

Opcija je podrška političkim kandidatima sa sličnim idejama i akcije poput one za preseljenje osobnih računa iz velikih banaka. Velika akcija planira se za danas, kada je točno dva mjeseca od početka prosvjeda 17. rujna. Očekuje se da će joj se priključiti prosvjednici diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:14