REAGIRALA I POLICIJA

Prosvjednici kod Bijele kuće pokušali srušiti kip predsjednika kojeg uspoređuju s Trumpom

Diljem SAD-a uništavaju se spomenici povijesnim ličnostima koje prosvjednici smatraju rasistima ili ih povezuju s robovlasništvom
 Eric Baradat/AFP

Prosvjednici su pokušali srušiti spomenik Andrewa Jacksona, sedmog američkog predsjednika, u parku blizu Bijele kuće u ponedjeljak, ali ih je policija rastjerala prije no što su konopcima uspjeli srušiti kip.

Prosvjednici su pokušali srušiti Jacksonov kip koji se nalazi na Trgu Lafayette, jednom od glavnih žarišta sukoba prosvjednika i policije.

Glasoviti brončani kip zadnji je u nizu spomenika koji su prosvjednici diljem SAD-a pokušali srušiti nakon što je krajem svibnja prilikom privođenja umro nenaoružani Afroamerikanac George Floyd. Riječ je o spomenicima povijesnim ličnostima koje prosvjednici smatraju rasistima ili su povezani s robovlasništvom.

Mete prosvjednika najčešće su spomenici generalima Konfederacije, ali su rušeni i kipovi Kristofora Kolumba, dok su u San Franciscu prosvjednici u subotu srušili spomenik posvećen generalu Unije Ulyssesu Grantu te svecu zaštitniku San Francisca svetom Juniperu.

Trump je na Twitteru napisao da su uhićeni mnogi ljudi zbog "sramotnog vandalizma" u Parku Lafayette i zbog oštećenja vanjskog dijela crkve sv. Ivana na Trgu Lafayette.

"Deset godina zatvora prema Zakonu o očuvanju veteranskih spomenika. Budite oprezni", upozorio je Trump.

Incident se dogodio kasno navečer u ponedjeljak kad su prosvjednici, koji su većinom nosili maske zbog pandemije, probili skoro 2 metra visoku ogradu postavljenu u proteklim danima kako bi se zaštitio spomenik u središtu parka.

Prosvjednici su potom žutom bojom išarali pijedestal spomenika i zavezali konopac oko Jacksona i njegova konja, nakon čega su pokušali iščupati spomenik.

Više desetaka pripadnika snaga sigurnosti interveniralo je te su pendrecima i suzavcem rastjerali prosvjednike.

Jackson je bio predsjednik u dva mandata od 1829. do 1837. s populističkim karakteristikama, zbog čega ga se ponekad uspoređuje s Trumpom.

Prije predsjednikovanja, general, demokrat Jackson potpisao je 1830. Zakon o preseljenju Indijanaca (Indian Removal Act) kojim je prisilno iseljeno domorodačko stanovništvo s juga SAD-a u prostore zapadno od rijeke Mississippi, pri čemu je tijekom dugog puta, koje je prozvano Staza suza, umrlo više tisuća Indijanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:20