NAPETOST RASTE

Prosvjednici marširaju ulicama američkih gradova: Negdje su viđeni i s oružjem

Pozivajući da se prebroji svaki glas, prosvjednici su marširali ulicama nekoliko američkih gradova
New York
 David Dee Delgado/Getta Images/AFP

Dok cijeli svijet iščekuje nove rezultate američkih izbora, sve više američkih građana izlazi na ulice svojih gradova. I Bidenovi i Trumpovi pristaše su drugu večer zaredom izašli na ulice kako bi podržali svog kandidata, a okupljanja su obilježile visoke tenzije.

Trumpovi glasači okupili su se ispred vijećnice u Phoenixu, u Arizoni, u kojoj se broje glasovi.

Pozivajući da se prebroji svaki glas, prosvjednici su marširali ulicama nekoliko američkih gradova. Odgovor je to na napore predsjednika Trumpa da ospori prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima. Više od 150 Trumpovih pristaša okupilo se ispred zgrade u kojoj se broje glasovi u okrugu Maricopa u Phoenixu kako bi prosvjedovali protiv pokušaja da Trump izgubi u Arizoni.

image
Phoenix, Arizona
Courtney Pedroza/Getty Images/AFP
image
Phoenix, Arizona
Courtney Pedroza/Getty Images/AFP
image
Phoenix, Arizona
Courtney Pedroza/AFP
image
Phoenix, Arizona
Courtney Pedroza/AFP
image
Phoenix, Arizona
Courtney Pedroza/AFP

Mnogi od okupljenih su držali zastave s Trumpovim likom, a mnogi su imali i oružje, i to puške AR-15, javlja New York Times.

- Jedini način na koji Biden može pobijediti u Arizoni je uz pomoć prevare, govore prosvjednici i dodaju:

'Ne želimo živjeti pod komunističkom vladavinom!'

image
Phoenix, Arizona
Courtney Pedroza/AFP
image
Phoenix, Arizona
Courtney Pedroza/AFP

Prosvjednici su se okupili i u Philadelphiji, Loa Angelesu, Chicagu i drugim gradovima, a u idućim se danima očekuje i još prosvjeda.

Policija u Portlandu proglasila je nemire, uhitila 11 osoba i zaplijenila pirotehnička sredstva, čekiće i pušku, a guvernerka Oregona Kate Brown angažirala je Nacionalnu gardu kao odgovor na prosvjede noću nakon izbora za američkog predsjednika.

U New Yorku je održan mirni prosvjed na Manhattanu kojim se tražilo da svaki glas bude prebrojan. Prosvjednici su se zalagali i za rasnu jednakost, ali došlo je i do sukoba s policijom kad su prosvjednici nakratko zaustavili promet.

Policija je izvijestila da je uhitila 50 osoba u prosvjedima koji su se kasno u srijedu proširili New Yorkom.

image
New York
David Dee Delgado/AFP
image
New York
David Dee Delgado/AFP
image
New York
David Dee Delgado/AFP
image
New York
David Dee Delgado/AFP

Diljem SAD-a prosvjednici zahtijevaju da dužnosnici prebroje svaki glas. Prosvjednici su se okupili i ispred gradske vijećnice u Dallasu u Teksasu.

U Michiganu, gdje se ranije okupila skupina desničara koji se protive lockdownu, sada su se nagurali ispred mjesta na kojima se u Detroitu prebrojavaju glasački listići. Marširali su tražeći da se dovrši prebrojavanje glasova. Prosvjednici su na ulicama i u Portlandu, dok su se oni u Phoenixu okupili ispred gradske vijećnice.

Okupljeni uzvikuju 'Sramota za Fox', nakon što je Fox News proglasio Joea Bidena pobjednikom u Arizoni.

- Sutra će biti prebrojano još glasova u Phoenixu, a treba nam što više domoljuba koji će biti prisutni ispred vijećnice, poručili su organizatori prosvjeda.

Policija je opkolila prosvjednike u Minneapolisu, javlja Fox 9, a uhićeni su i prosvjednici u Portlandu u Oregonu, nakon što su navodno razbili nekoliko prozora i izloga.

Policija je u Minneapolisu rekla više od 500 prosvjednika da su uhićeni. Aktivisti iz raznih skupina, uključujući i 'Black Lives Matter', skupine za klimatske promjene kao i one za prava imigranata prosvjeduju mirno, javlja The Guardian.

image
Minneapolis, Minnesota
Stephen Maturen/AFP
image
Minneapolis, Minnesota
Stephen Maturen/AFP
image
Minneapolis, Minnesota
Kerem Yucel/AFP
image
Minneapolis, Minnesota
Kerem Yucel/AFP

Četiri osobe uhićene su u Denveru dok su se prosvjednici sukobili s policijom, rekla je denverska policija. Uhićenja tijekom demonstracija bilo je u Minneapolisu nakon što su prosvjednici blokirali promet, rekla je lokalna policija.

Aktivisti su također prosvjedovali u Atlanti i Oaklandu zahtijevajući da se brojanje glasova nastavi neometano.

"Sva okupljanja koja su proglašena prosvjedima događala su se u centru grada", rekao je Reutersu glasnogovornik policije u Portlandu. "Noćas je uhićeno 11 osoba, no nismo primili objave o ozljedama."

Lokalni partneri organizacije Protect the Results - koalicije koja okuplja više od 165 lokalnih organizacija, interesnih skupima i radničkih sindikata organizirali su više od sto događaja diljem zemlje od srijede do subote.

Uoči predsjedničkih izbora, u SAD-u su se mjesecima odvijali prosvjedi poslije smrti Georgea Floyda, muškarca koji je umro nakon što mu je policajac u Minneapolicu na vratu klečao približno devet minuta.

U Portlandu su se nakon Floydove smrti odvijale demonstracije, osobito u centru grada, gdje su se povremeno događali sukobi između policije i prosvjednika, kao i između desničarskih i ljevičarskih skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:39