JOŠ UVIJEK NE ŽELE NAPUSTITI REPUBLIKU TAHRIR

Prosvjednici: Ostajemo na trgu dok sami ne izaberemo vladu

Prosvjednici su policiju dočekali različito - neki su ih tjerali, a drugi se zajedno s njima veselili

KAIRO - Uzvike veselja, koji su zbog odlaska egipatskoga predsjednika Hosnija Mubaraka dva dana odzvanjali trgom, danas prije podne ponovno su zamijenili napetost i nervoza. Naime, prosvjednici su se danas prije podne našli okruženi vojskom, koja je došla raščistiti trg koji je tijekom proteklih tjedana postao središte revolucije u Egiptu.

Stotine još neumorne

Dio prosvjednika pružio je otpor vojsci koja, prema izvještajima, nije bila sigurna kako reagirati u nastaloj situaciji. Unatoč tome što je vojska micala improvizirane šatore i iako su nove vojne vlasti poručile kako više ne žele da prosvjednici sjede na trgu, nekoliko stotina prosvjednika odlučilo je i dalje ostati u takozvanoj Republici Tahrir, i to, kažu, sve dok vojska ne predoči vremenski raspored reformi koje misli provesti ili dok na vlast ne bude izabrana nova vlada.

Policija na trgu

Rastu napetosti na Tahriru u jednom su trenutku pridonijeli i policajaci koji su, prenose mediji došli na trg kako bi se solidarizirali s prosvjednicima. Način na koji su prosvjednici dočekali policiju, koja se percipira kao instrument Mubarakove represije i koja je na sebe navukla bijes prosvjednika zbog sukoba u prvim danima demonstracija, bio je različit.

Neki su policajce protjerali, a drugi su ih nosili na ramenima te zajedno s njima uzvikivali već ustaljene slogane.

U međuvremenu, nova je vojna vlast objavila da je suspendirala egipatski ustav i raspustila parlament, čime su u biti ispunili dva ključna zahtjeva prosvjednika. Vrhovno vojno vijeće trebalo bi biti na vlasti, objašnjava se u priopćenju vojske, idućih šest mjeseci ili do novih izbora, a osnovati će se i povjerenstvo kojem će se predlagati promjene ustava. Osim toga, priopćili su kako neće biti trenutačnih promjena u kabinetu.

Vlasti su također izdale zabranu napuštanja zemlje trojici dužnosnika bliskih Mubaraku , i to bivšem premijeru Ahmedu Nazifu, bivšem ministru unutarnjih poslova Habibu al-Adliju i trenutnom ministru informiranja Anasu al-Fekkyju, koji su pod istragom.

Normalizacija stanja

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je priopćenje vojnih vlasti da će poštovati sve međunarodne sporazume, uključujući onaj mirovni s Izraelom iz 1979.

Iako se dojmovi još sliježu, Egipat je danas, prvoga radnog dana nakon Mubarakova pada, napravio prvi korak prema normaliziranju situacije.

“Dragi Egipćani. Idite ponovo na svoj posao, radite kao što nikada prije niste radili i pomozite Egiptu da postane razvijena zemlja”, napisao je na Twitteru Wael Ghonim, jedan od organizatora prosvjeda.

Ovo su ljudi koji vladaju Egiptom

Reda Hafez Mohamed - Zapovjednik zračnih snaga

Sami Hafez Enan - Načelnik glavnog stožera

Hussein Tantawi - Ministar obrane

Abd El Aziz Seif-Eldeen - Zapovjednik zračne obrane

Nepoznate činjenice o padu ‘faraona’

Hosni Mubarak je trebao odstupiti još u četvrtak, ali su ga najbliži pomoćnici i njegov sin Gamal (kojeg se cijelo vrijeme spominjalo kao njegovog nasljednika) uvjeravali da se još može izvući iz krize

Mubarak nije imao političku mašineriju iza sebe koja bi mu dala razumni savjet oko toga što se događa u državi, a bilo je navodno čak i pokušaja da se od njega sakrije pravo stanje na ulicama

Vojska se zabrinula čim su prosvjedi počeli i upravo je ona uvjerila predsjednika Mubaraka da si imenuje potpredsjednika, i to Sulejmana

Mubrakov sin Gamal nekoliko je puta prepravljao očev posljednji govor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:00