TRAŽE PROMJENE

Prosvjednici u Glasgowu optužuju COP26 za ‘greenwashing‘: ‘Kompanije i vlade uništavaju planet‘

Simbolično odjeveni u zeleno i opremljeni kuhinjskim priborom, nosili su transparente s natpisima ‘Djela!‘ i ‘Kraj fosilnih energija‘
 Ewan Bootman/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Stotine aktivista za zaštitu okoliša u srijedu su na ulicama Glasgowa u ritmu bubnjeva upozorili na "greenwashing", odnosno na manipulacije na konferenciji COP26, napose kad je riječ o zaštiti šume i ugljičnoj neutralnosti kompanija.

Prosvjednici, simbolično odjeveni u zeleno i opremljeni kuhinjskim priborom, ocjenjuju da se pompozne najave koje su se dosad mogle čuti na UN-ovoj klimatskoj konferenciji koja će u tom škotskom gradu trajati do 12. studenoga, nerijetko svode na zastor zelenog dima.

Odgovarajući na poziv pokreta Gušenje pobune, nosili su transparente na kojima su zahtijevali "Djela!" i "Kraj fosilnih energija".

image
Ben STANSALL/AFP

"Moramo osuditi kompanije i vlade koje tvrde da nešto čine - imaju zeleni program - ali (...) zapravo rade suprotno i uništavaju planet" financirajući krčenje šuma i vađenje fosilnog goriva, upozorio je Richard Baxter, 60-godišnji učitelj.

S bocom sredstva za čišćenje u jednoj ruci i četkom u drugoj, Mei Moore, 45-godišnja kućanica koja živi u Londonu, misli da čelnici moraju pristupiti klimatskim promjenama "ozbiljno kao što su to učinili s covidom": "Moraju djelovati brzo jer nam je malo vremena ostalo za potrebne promjene".

Zemlje koje pred sobom imaju cilj ograničavanja zagrijavanja planeta na temperaturu od +1,5 Celzijevih stupnjeva izložene su pritisku da čine više kako bi usporile klimatske promjene i zaštitile stanovništvo od katastrofa koje već postaju stvarnost. COP26 u tom smislu smatra se presudnim.

image
Ben STANSALL/AFP

Nakon dvodnevnog sastanka na vrhu predsjednika država i vlada i najava o suzbijanju deforestacije i smanjenju ispuštanja metana u atmosferu, mobilizirao se i privatni sektor. Više stotina financijskih subjekata sad se obvezalo da će postati ugljično neutralni.

Aktivistkinja Lou Romain (27) misli da je rješenje u proglašenju "ekocida" u slučaju "masovnog uništavanja ekosustava".

"Obveze postoje već dvadeset godina", rekla je za AFP te poručila da je sad potrebno istinsko djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 21:51