KLIMATSKE PROMJENE

Prosvjednici u Kopenhagenu razbijali izloge i bacali suzavac, 900 uhićenih

ZAGREB – Više od 50.000 aktivista za zaštitu okoliša iz cijeloga svijeta okupilo se pred zgradom parlamenta u Kopenhagenu odakle su krenuli u prosvjedni marš do Bella Centra gdje se održava klimatski skup.

Traže dugoročni sporazum o klimi koji bi zamijenio Protokol iz Kyota te pomoć bogatih zemalja zemljama u razvoju kako bi se što lakše prilagodile na klimatske promjene.

Prosvjedni marš nije prošao bez incidenata. Tristotinjak mladih u crnom, naoružanih kamenjem i čekićima razbijali su izloge u centru grada te bacali suzavac. Pokušali su ih spriječiti specijalci, no bez uspjeha. Više od 900 osoba uhićeno je u Kopenhagenu tijekom današnjih prosvjeda.

Jedan prosvjednik bio je odjeven kao Djed Mraz te nosio je transparent s natpisom „Moj sob to više ne može podnijeti“ u znak upozorenja da se zatopljenje na Arktiku događa dva puta brže nego drugdje na Zemlji.

Drugi su prosvjednici nosili plakate s parolama poput: „Ne postoji planet B“, „Promijenite politiku, a ne klimu“, „Priroda ne pristaje na kompromis“...

"Svake godine 300.000 ljudi umire zbog klimatskih promjena. Ovo je borba za opstanak, a ne prilagođavanje“, izjavio je okupljenima Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeacea International. (a, A.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:15