ZBOG ZAKONA O OPROSTU

Prosvjednici u Madridu koristili suzavac i baklje, prevrtali kontejnere; Policija ih silom rastjerala

Španjolska policija morala je silom rastjerati oko 4,000 prosvjednika

Prosvjedi u Madridu

 Burak Akbulut/Anadolu Via Afp

Španjolska policija morala je silom rastjerati oko 4,000 prosvjednika koji su se okupili ispred sjedišta vladajuće Socijalističke stranke u Madridu, a koji su prosvjedovali protiv zakona o oprostu za organizatore referenduma o neovisnosti Katalonije kojega je predložio aktualni premijer Pedro Sanchez.

Prosvjednici, među kojima je bio i vođa ultradesničarske strane Vox Santiago Abascal, koristili su suzavac i baklje te su prevrtali kontejnere za smeće po ulicama i bacali boce na pripadnike policije, pa je policija morala odgovoriti uporabom pendreka, dimnih bombi i gumenih metaka kako bi ih rastjerala, a najmanje jedna osoba je i privedena.

Premijer Sanchez predložio je zakon o oprostu u pokušaju da oformi novi kabinet nakon što posljednji parlamentarni izbori održani u srpnju nisu iznjedrili jasnog pobjendika. Tim zakonom pokušava na svoju stranu pridobiti dvije katalonske separatističke stranke, a najveći dobitnik bila bi stranka Carlesa Puigdemonta Junts, koja je bila na čelu neuspješnog pokušaja odcijepljenja Katalonije od ostatka Španjolske 2017. godine.

Predloženi zakon žestoko su kritizirale sve konzervativne stranke, ali i suci koji su optužili Sancheza za ugrožavanje provođenja slova zakona.

Neki od prosvjednika su, omotani u španjolske zastave, uzvikivali "Sancheza u zatvor" i "Puigdemonta u zatvor", dok su neki nosili transparent s natpisom "Španjolci imaju pravo i dužnost štititi Španjolsku".

image

Prosvjedi u Madridu

Burak Akbulut/Anadolu Via Afp
image

Prosvjedi u Madridu

Burak Akbulut/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:10