POZIV NA BOJKOT

Prosvjednici u Malmöu: ‘Izrael ne smije sudjelovati na Eurosongu! Pa Rusiju su izbacili...‘

Prosvjednici u Malmou su među ostalim nosili transparent koji je iznad loga Eurovizije imao istaknut poziv na bojkot Izraela
 Johan Nilsson/Afp

Mašući palestinskim zastavama i transparentima, prosvjednici su u srijedu u švedskom gradu Malmou pozvali na bojkot Izraela na nadolazećoj Euroviziji koja će se sljedeći mjesec održati u tom gradu.

Europska radiodifuzijska unija (EBU), koja organizira izbor za pjesmu Eurovizije predstavlja taj događaj kao nepolitičan.

No često se globalna politička klima odrazi na natjecanje, koje se ove godine događa uz prosvjede i bojkote zbog razarajuće vojne operacije Izraela u Gazi, potaknute napadom Hamasa 7. listopada, utječući na razne kulturne događaje u Europi ove godine.

"Smatram da Izrael nipošto ne treba sudjelovati na Euroviziji i da su potpuno dvostruki standardi što su im dopustili da se natječu dok su izbacili Rusiju", rekao je knjižničar i stanovnik Malmoa Mats Rehle (43).

Prosvjednici u Malmou su među ostalim nosili transparent koji je iznad loga Eurovizije imao istaknut poziv na bojkot Izraela, dok je drugi transparent bio umrljan mrljama nalik na krv, sa škarama koje režu kabel mikrofona s izraelskom zastavom.

image
Johan Nilsson/Tt News Agency Via Afp

EBU je 2022. godine zabranila Rusiji sudjelovanje na Euroviziji nakon što je nekoliko europskih javnih televizija pozvalo da se zemlja izbaci s natjecanja zbog invazije na Ukrajinu.

Unija je rekla da je suspendirala ruske televizije zbog "neprestanog kršenja članskih obveza i kršenja vrijednosti javnog servisa."

Odluka organizatora da uključe izraelsku televiziju KAN potaknula je prosvjede umjetnika i ministara, ali je EBU u siječnju objavila da Eurovizija nije natjecanje među vladama i da KAN ispunjava sve obveze.

Unija je dosad odolijevala pozivima da se Izrael isključi iz Eurovizije, a u srijedu su pozvali ljude da se suzdrže od internetskog nasilja prema nekima od sudionika.

"Na sve nas djeluju slike, priče i neupitna bol onih u Izraelu i Gazi", priopćila je EBU.

"Međutim, želimo iskomunicirati brige i rasprave vezane uz ovu situaciju, posebice ciljane kampanje na društvenim mrežama protiv nekih natjecatelja", dodala je EBU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 11:48