BORBA ZA OKOLIŠ

Prosvjednik se zakopao u tunel u centru Londona, izvlačili ga 18 sati: ‘Maknite se s mene!‘

Škotski milijunaš, otac zagljavljenog prosvjednika Lazera Sandforda (20) poručio je: ‘Bojim se da više neću vidjeti svoju djecu‘
 Millie Boardman/afp

Tim za deložaciju HS2 proveo je više od 18 sati pokušavajući ukloniti jednog od aktivista iz tunela iskopanog na trgu Euston u centru Londona.

Zabrinutost je izražena nakon što je utvrđeno da bi dvadesetogodišnji Lazer Sandford mogao biti ''blokiran'' pod zemljom. Larch Maxey, inače doktorirani profesor geografije, jedan od devet prosvjednika koji su proveli više od tjedan dana u tunelu dužine oko 30 metara u vrtu Euston Squarea, rekao je da su ovršitelji započeli ''bušenje'' kako bi uklonili Sandforda u četvrtak navečer.

Tim za deložaciju započeo je kopati oko Sandforda kako bi ga oslobodio jer je njegova ruka zapela za metalnu cijev zakopanu u betonu u zemlji. Rekli su da su Sandfordu ponuđene zaštitne naočale, maska, zaštita za uši i vatrogasni pokrivač za prašinu.

Na video snimkama koje su u petak popodne objavili prosvjednici HS2 može se čuti kako Sandford govori: ''Ovršitelji sjede na meni najmanje sat vremena. Mislim da je to nevjerojatno neugodno kao što može zamisliti. Bilo bi lijepo kad bi se maknuli s mene''. Glasnogovornik HS2 rekao je da tvrtka nije komentirala tvrdnje iznesene u video isječku. Ekipa HS2 kopala je posljednjih nekoliko dana paralelni tunel kako bi provela sigurnu deložaciju.

HS2 Rebellion

Prosvjednici skupine HS2 Rebellion prosvjeduju još od kolovoza na trgu Euston Square protiv projekta izgradnje brze željeznice. Projekt vrijedan 98 milijardi dolara izvodi tvrtka HS2. Prosvjednici vjeruju da projekt predstavlja ''destrukciju'' za ekološki sustav. U utorak 2. veljače tim ovršitelja iz tvrtke HS2 započeo je deložaciju aktivista iz improviziranog kampa na Euston Square Gardenu. Jedan dio aktivista se sakrio u tunel koji su iskopali bez primjećivanja vlasti dva mjeseca. Prema službenim podacima u tunelima ih se nalazi devetero, s javnošću komuniciraju putem društvenih mreža.

Na snimkama koje su u četvrtak navečer i petak ujutro objavljivali iz tunel može se čuti da aktivisti provjeravaju stanje Sandforda i hvale njegovu čvrstinu. Aktivisti su i nakon tjedan dana čvrsti u svojoj ekološkog poruci. ''Postoji masovna sječa šuma. Moramo zaštiti svako stablo. Hs2 se provlači kroz zajednice'', rekao je Scott Brenn (47) koji se nalazi među prosvjednicima u tunelu. Prema tvrdnji HS2, tvrtka se sprema posaditi 7 milijuna stabala kako bi nadoknadila one koje će iskorijeniti izgradnjom željeznice.

image
Tolga Akmen/AFP

Među prosvjednicima u tunelu nalazi se Dan Hooper, veteran prosvjeda za zaštitu okoliša poznatiji pod imenom Swampy. S njime je njegov sin Rory (16).

Lazer Sandford u tunelu je sa svojom sestrom Blue Sandford (18) koju često nazivaju britanskom Gretom Thunberg. Njihov otac, poznati škotski milijunaš Roc Sandford, boji se da bi njegova djeca mogla umrijeti unutar tunela. U petak je 63.-godišnjak rekao da se ''boji da ih možda više nikad neće vidjeti'' te je kritizirao napore poduzete za njihovo uklanjanje. Otac se žalio da na Lazera koji je blokiran pod zemljom ''stalno padaju stvari po glavi''.

HS2 je odbacio tvrdnje Sandforda da su na Lazera izvršeni napadi od strane onih koju su ga pokušali deložirati. Glasnogovornica HS2 rekla je da je sigurnost osoblja, prosvjednika i hitnih službi od "najveće važnosti".

image
Tolga Akmen/AFP

"Ilegalna akcija"

"Činimo sve što možemo kako bismo ovu ilegalnu akciju sigurno okončali, a napredak je postignut s pristupom osiguranim podzemnom tunelu", poručili su.

Istovremeno, inženjeri su angažirani kako bi spriječili da se aktivisti utope ili uguše - prosvjednici su kopali tunel u blizini cijevi za vodu i plin. Hitne službe i policija danonoćno patroliraju u okolici Euston Square Gardena koji je ograđen žicom od dva metra.

image
Millie Boardman/afp

Ranije ovog tjedna sudac visokog suda Justice Knowles odbio je zahtjev koji je Maxey podnio kako bi HS2 prestao s deložacijom. Hs2 poručio je da zakonski posjeduje područje i više puta je pozvao prosvjednike da odu ''radi vlastite sigurnosti'' prije nego što ih tim za deložaciju ukloni.

„Visoki je sud ovog tjedna izdao naredbu kojom se zahtijeva od ilegalnih okupatora da napuste svoj tunel. Doktor Maxey još se uvijek nije pridržavao sudskog naloga, koji mu je također rekao da pruži informacije o tunelima i njihovim stanarima. Pozivamo dr. Maxeya da se što prije pridržava naredbe - zbog svoje sigurnosti i sigurnosti ostalih aktivista te osoblja i agenata HS2 zaduženih da ih uklone iz opasnosti u koju su se doveli. "

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:31