BJELORUSKI BLOGER

Protaševič se slomio na TV-u, priznao ‘krivnju‘ i hvalio Lukašenka; Njegov otac: ‘Ovo je mučno gledati!‘

Rekao je da je pretjerano kritizirao Lukašenka, ali je "počeo je shvaćati da radi ispravno i sada ga svakako poštujem"
Roman Protaševič
 ONT Screenshot

"Bloger Roman Protaševič, jedan od suosnivača medijskog kanala Nexta na platformi Telegram, a koji je Minsk prepoznao kao ekstremistički entitet, priznao je krivnju u organiziranju i pripremi radnji kojima se krši javni red i mir." Tako je izvijestio ruski TASS, koji je nama starijima poznat kao provjereni izvor koji je Sovjetski Savez koristio za manipuliranje vijestima.

Protaševič je uhićen u glavnom gradu Bjelorusije nakon što su vlasti naredile komercijalnom zrakoplovu Ryanaira na liniji Atena - Vilnius da sleti zbog navodne prijetnje da se u letjelici nalazi bomba. Nekoliko dana nakon toga Bjelorusija objavljuje video u kojem Protaševič priznaje krivicu. I to sve nakon što si je Stepan Latipov, jedan od bjelaruskih aktivista, u sudnici zabio olovku u vrat. Prije toga je, prenosi BBC, rekao ocu da mu prijete teškim mučenjem ako ne prizna krivicu. Uz dodatnu prijetnju da će kazneno goniti njegovu obitelj, prijatelje, susjede ako ne prizna krivicu. Optužen je za pokretanje opozicijskih društvenih medija te za opiranje policiji tijekom uhićenja prošlog rujna.

"Priznajem da sam kriv prema članku 342. Kaznenog zakona Republike Bjelorusije (organizacija neodobrenih događaja). Pozivi koje sam objavio bili su ključni za izbijanje nemira na ulicama, a Minsk je tri dana živio u kaosu ", rekao je Protaševič za TV kanal ONT.

Nitko ozbiljan, pa vjerojatno ni ljudi koji misle svojom glavom u TASS-u, ne vjeruje da je mladi bloger, koji je objavljivao vijesti mrske lokalnom diktatoru Aleksandru Lukašenku, priznao bez mučne prisile. Jer, beskrupulozni “istražitelji” bjelaruskog KGB-a su uhitili i njegovu djevojku, Sofiju Sapegu. Moskva nije pokazala posebni interes da ju oslobodi. Ne treba sumnjati da je novinar već bio izložen zlostavljanju i da mu se prijeti još gorim oblicima mučenja. O takvim su priznanjima u doba sovjetskog terora u zemljama Istočne Europe pisali brojni disidenti, a sličnih iskustava imamo i u našoj zemlji.

Priznanje je objavljeno u četvrtak i u njemu Protaševič navodi da je pretjerano kritizirao Lukašenka, ali je "počeo shvaćati da radi ispravno i sada ga svakako poštujem". Na kraju intervjua briznuo je u plač i rekao kako se nada da će se jednog dana oženiti i imati djecu.

Protaševičev otac je za AFP rekao da mu je bilo mučno gledati intervju. "Znam dobro svog sina, nikad ne bi rekao takve stvari. Slomili su ga i prisilili da kaže što je trebalo", rekao je. "Užasno je razmišljati o brutalnosti koju su bjeloruske sigurnosne snage morale iskoristiti da natjeraju Romana Protaševiča da snimi ovaj video. To bi trebao biti dokaz A u tužiteljstvu za mučenje i zlostavljanje pod predsjednikom Lukašenkom", rekao je Kenneth Roth iz Human Rights Watcha.

To je bio treći intervju nesretnog novinara otkako je uhićen, prenosi BBC. U jednom od njih je rekao kako nema koristi od oporbe koja poziva na daljnje ulične prosvjede.

Mladom blogeru prijete ozbiljne kazne. Optužba za izazivanje masovnih nemira može se kazniti zatvorom do 15 godina. Ali za kaznena djela terorizma izriču se veće kazne. Kad je shvatio da će ga nasilno izvući iz zrakoplova, Protaševič je rekao: “Prijeti mi smrtna kazna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:38