PROBNI LET

Prototip rakete tvrtke SpaceX iz trećeg pokušaja uspješno sletio. Pa spektakularno eksplodirao

Osnivač tvrtke SpaceX Elon Musk, razvija sljedeću generaciju rakete Starship u svrhu odlaska na Mars i Mjesec
Eksplozija SpaceX-a
 Nasa

Prototip rakete Starship Mars tvrtke SpaceX poznat po imenu SN10 eksplodirao je nakon probnog leta i slijetanja koje je u srijedu organizirano na jugu američke savezne države Teksas, javlja CNN.

SN10 poletio je oko 17:15 sati po lokalnom vremenu te potom dosegnuo visinu od otprilike devet i pol kilometara. Za razliku od prethodna dva testa prototipova rakete Starship Mars koji su završili eksplozijama prije slijetanja, SN10 uspješno je sletio. Raketa je, međutim, eksplodirala tri minute nakon uspješnog slijetanja.

Još se uvijek ne zna zašto je eksplodirao SN10. Inženjer tvrtke SpaceX John Insprucker rekao je da tvrtka već radi na drugim prototipovima te da će verzija SN11 u bliskoj budućnosti biti spremna za testiranje.

Osnivač privatne svemirske tvrtke SpaceX, milijarder Elon Musk, razvija sljedeću generaciju rakete Starship u svrhu odlaska na Mars i Mjesec.

Raketa Starship u središtu je Muskove ambicije da učini dostupnijima svemirske letove ljudima.

Zadnji prototip, SN10, poletio je iz Boca Chice u Teksasu. Dva prijašnja prototipa (SN8 i SN9) srušila su se prilikom slijetanja u prosincu i zatim početkom veljače.

Pokusna lansiranja odvijaju se na gotovo pustom području koje je zakupio SpaceX u južnom Teksasu nedaleko od granice s Meksikom i pored Meksičkog zaljeva. To je područje dovoljno veliko i prazno da nesreća ili eksplozija ne bi prouzročile štetu ili žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:17