I DALJE NAPETO

PROVOKACIJE TRAJU MJESECIMA Washington objavio da očekuje nove napade proiranskih skupina u Iraku

 Lt. Col. Adrian Weale/Planetpix / Zuma Press / Profimedia

Sjedinjene Američke Države očekuju u Iraku nove napade paravojnih saveznika Irana koji će zbog toga vjerojatno žaliti, izjavio je u četvrtak čelnik Pentagona Mark Esper nakon napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu i smrti jednog Amerikanca u Kirkuku.

- Provokacije traju mjesecima - rekao je američki ministar obrane novinarima.

- Mislim li da će oni nešto učiniti? Da. I vjerojatno će zažaliti zbog toga - dodao je.

- Spremni smo se braniti i spremni smo spriječiti nova nezdrava ponašanja tih skupina, koje vodi i financira Iran - nastavio je.

Ako Sjedinjene Države imaju saznanja o pripremama novih napada, "poduzet ćemo preventivne mjere kako bismo zaštitili američke snage i američke živote", zaključio je.

Načelnik glavnog stožera vojske SAD-a general Mark Milley naglasio je da je američko veleposlanstvo u Bagdadu dobro zaštićeno.

Prosvjednici su izazvali pozornost, no "mi smo potpuno sigurni da je veleposlanstvo sigurno i teško da bi netko u njega mogao upasti", rekao je.

Proiranski prosvjednici u utorak su napali američko veleposlanstvo u Bagdadu prosvjedujući protiv američkih napada na položaje brigada Hezbolaha, frakcije koju Washington optužuje za raketni napad u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:31