MORALI MIJENJATI ZAKON

PRVA ABDIKACIJA U JAPANU U VIŠE OD DVJESTO GODINA Car šokirao naciju: Povlačim se u mirovinu, prestar sam i bolestan

 Profimedia, TEMP Sipa Press

Japanski car Akihito povući će se 30. travnja 2019., objavio je u petak premijer Shinzo Abe, najavljujući datum prve carske abdikacije u više od posljednja dva stoljeća.

"Odlučili smo da će do provedbe (posebnog zakona koji omogućuje caru da abdicira) doći 30. travnja 2019.", rekao je Shinzo Abe novinarima nakon susreta s carom.

Abe je rekao da je "duboko dirnut" tom odlukom donesenom nakon posebnog sastanka Carskog vijeća organiziranog kako bi se odredio datum abdikacije.

"Vlada će poduzeti sve potrebne napore kako bi japanski narod proslavio abdikaciju i dolazak prijestolonasljednika", rekao je Abe.

Stariji Akihitov sin, princ Naruhito (57), trebao bi cara na tronu naslijediti dan nakon abdikacije.

Vrlo popularan car Akihito (83) šokirao je naciju prošle godine kada je najavio svoju želju da se povuče, nakon gotovo tri desetljeća, navodeći kao razlog svoju poodmaklu dob i probleme sa zdravljem.

Ta je najava uzrokovala probleme u Japanu gdje nije postojao zakon koji bi predvidio odlazak cara u mirovinu, jer je to doživotna funkcija.

Potom je pokrenuta rasprava i u lipnju prošle godine parlament je usvojio zakon koji omogućuje Akihitu da abdicira zbog godina, i to u roku od tri godine od trenutka kad tekst zakona stupi na snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 09:58