OBRAT NA POMOLU

Prva dobra vijest iz EU o cjepivima nakon dugo vremena: Pfizer će nam dostaviti puno više nego što smo očekivali

Pfizer proizvodi puno, mnogo više nego što je planirao, pa će nam i dostaviti veće količine, kaže povjerenik EU za industriju
Ilustrativna fotografija
 Pedro Pardo/AFP

Europska unija će se uspjeti držati svojih zacrtanih ciljeva programa cjepljenja u ovom tromjesečju usprkos odgođenim pošiljkama cjepiva AstraZenece jer Pfizer proizvodi brže nego što je planirao, rekao je u subotu povjerenik EU za industriju Thierry Breton.

AstraZeneca je u petak objavila da će pokušati dostaviti 30 milijuna doza cjepiva EU do kraja ožujka, što je manje od dogovorenih 90 milijuna doza na koje se obvezala ugovorom te 40 milijuna doza obećanih prije mjesec dana.

Breton je za francuski radio Europe 1 rekao da je ta odgoda neprihvatljiva, no da zasad ne postoje planovi o podizanju tužbe protiv englesko-švedske farmaceutske tvrtke.

„Dobra vijest je da i usprkos odgodama AstraZenece neće biti kašnjenja u našem programu cijepljenja u prvom kvartalu”, kazao je Breton.

„Pfizer proizvodi puno, mnogo više nego što je planirao, pa će nam i dostaviti veće količine”, dodao je.

Čelnici EU kritizirani su zbog sporog cijepljenja u odnosu na države poput Velike Britanije ili Sjedinjenih Država zbog dužeg procesa odobravanja i opetovanih odgoda isporuke.

Breton je rekao kako AstraZeneca ima problem s testiranjem cjepiva, što je znak logističkog problema, pa je pozvao nadzorni odbor te tvrtke da nešto poduzme.

Kritizirao je i svog sunarodnjaka na čelu te tvrtke, Pascala Soriota, što je ostao u Australiji unatoč problemima u AstraZeneci.

"Neću reći da poznajem njihove pogone bolje od njega, ali sam na terenu", zaključio je povjerenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:49