SAMIT LIDERA EU

Prva dozvola za korištenje cjepiva na teritoriju EU mogla bi stići za mjesec dana

Europska unija cjepivima će pomoći i drugim državama, manje ili srednje razvijenima
 Olivier Matthys/AFP

Prva dozvola za korištenje cjepiva protiv koronavirusa na teritoriju EU mogla bi stići u drugoj polovici prosinca, ako sve bude išlo prema pozitivnom scenariju, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon završetka Europskog vijeća, na kojem su glavne teme bile zajednički odgovor na razini EU na pandemiju covida-19. Razgovaralo se i o međusobnom priznavanje testova koji se provode u državama članicama EU.

Lideri EU na ovom su summitu razmijenili i informacije o napretku cjepiva protiv koronavirusa. Europska komisija već ima ugovorenu dovoljnu količinu cjepiva s potencijalnim proizvođačima i ona će se dostaviti svim državama članicama u isto vrijeme, pod istim uvjetima i u jednakoj količini koja se određuje prema broju stanovnika. Mnogi lideri EU su se složili i s prijedlogom Europske komisije o kampanji informiranja javnosti o koristima, ali i mogućim posljedicama cjepiva.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel upozorio je da, prema anketama, prevelik broj i dalje ne vjeruje cjepivu i ne želi se cijepiti. Mnogi građani su žrtve raznih kampanja dezinformacija, što otežava uspjeh u provedbi mjera za smanjenje zaraze, ali prijeti postati prepreka i pri masovnom cijepljenju koje će biti nužno čim cjepiva odobre nadležne agencije kako bi se život mogao vratiti normali. Ovaj summit je nastavak sličnog koji je održan u listopadu i takvi će se redovito održavati.

Europska unija cjepivima će pomoći i drugim državama, manje ili srednje razvijenima. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je, primjerice, spomenula države zapadnog Balkana kao korisnice cjepiva koje mogu donirati članice EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:08