U LJETO 2019.

PRVA DRŽAVA SVIJETA S BESPLATNIM JAVNIM PRIJEVOZOM 'Ukidamo plaćanje u svim vlakovima, tramvajima i autobusima'

 Profimedia, imageBROKER

Plaćanje javnog prijevoza u vlakovima, tramvajima i autobusima ukida se u ljeto 2019., čime će Luksemburg postati prva država u svijetu s besplatnim javnim prijevozom, najavila je nova koalicijska vlada koju opet vodi premijer Xavier Bettel, piše britanski dnevni list.

Bettel, čelnik Demokratske stranke koja će sastaviti koalicijsku vladu sa Socijalističkom strankom (ljevica) i strankom Zelenih, obećao je u kampanji prioritet dati ekološkim pitanjima.

Osim besplatnog javnog prijevoza, vlada je u srijedu najavila i legalizaciju kanabisa te uvođenje dva nova državna praznika, piše The Guardian.

Grad Luxembourg, prijestolnica Velikog vojvodstva Luksemburg, među vodećim je državama u svijetu po prometnom zagušenju.

U gradu živi oko 110.000 ljudi, a još 400.000 stiže na posao javnim prijevozom. Studija je pokazala da su vozači u glavnom gradu u 2016., godini proveli 33 sata u prometnim čepovima.

Vojvodstvo Luksemburg ima ukupno 600.000 stanovnika, a gotovo 200.000 ljudi živi u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj i svakodnevno prelazi granicu dolazeći na posao u Luksemburg.

Luksemburška vlada već je uvela besplatni javni prijevoz za svako dijete i osobu do 20 godina, te dvosatni javni prijevoz za 2 eura, a kako je riječ o državi od samo 2590 četvornih kilometara to pokriva gotovo sve vožnje.

Učenici srednjih škola već uživaju u besplatnom javnom prijevozu od kuće do škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:56