PRAVDA ZA SVE

Prva Indijanka u nacionalnom kabinetu: Deb Haaland nova je američka ministrica unutarnjih poslova

Haaland (60) pripada plemenu Laguna Pueblo. Prema njezinoj službenoj web stranici, ona je 35. generacija Amerikanaca iz Novog Meksika
Deb Haaland
 Leigh Vogel/POOL/AFP

Američki Senat u ponedjeljak je potvrdio Deb Haaland za novu ministricu unutarnjih poslova, te je ta demokratska zastupnica u Kongresu postala prvom Indijankom koja je zauzela mjesto u nacionalnom kabinetu.

Četiri republikanska senatora pridružila su se demokratskim kolegama kako bi podržali nominaciju zastupnice iz Novog Meksika, koja je prošla s 51 prema 40 glasova. Devet senatora nije glasalo.

Haaland (60) pripada plemenu Laguna Pueblo. Prema njezinoj službenoj web stranici, ona je 35. generacija Amerikanaca iz Novog Meksika.

2018. godine bila je jedna od dviju predstavnica američkih starosjedilaca koje su osvojile zastupnička mjesta u američkom Kongresu, a na izborima u studenom prošle godine ponovno je izabrana.

Djelatnost američkog ministarstva unutarnjih poslova ne obuhvaća provedbu zakona, već je odgovorno za upravljanje federalnim prirodnim resursima i zemljištem.

Haaland će nadgledati politike korištenja 500 milijuna hektara savezne i plemenske zemlje, odnosno petine državne površine. Područje njezine odgovornosti također uključuje pitanja koja se odnose na oko 1,9 milijuna pripadnika autohtonih naroda.

Demokratski senator iz Novog Meksika Ben Ray Lujan, koji je predsjedao Senatom tijekom glasanja u ponedjeljak, ustvrdio je kako imenovanje Haaland šalje signal mladim američkim domorocima.

"Potvrda ministrice Deb Haaland snažan je korak naprijed u misiji demokrata da unaprijede održivu budućnost čiste energije u Americi pravednošću i pravdom za sve", rekla je u izjavi predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 02:11