KRITIZIRAO NOVOG ŠEFA DRŽAVE

PRVA ISPOVIJEST GEORGEA W. BUSHA NAKON POBJEDE DONALDA TRUMPA Nekad su ga smatrali jastrebom, a danas u odnosu na Trumpa zvuči kao kamilica

George W. Bush i Laura Bush
 REUTERS

Bivši republikanski američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak se razišao u mišljenju s administracijom Donalda Trumpa, istaknuvši kako podržava susretljiviju imigrantsku politiku, te hvaleći medije kao "neophodne za demokraciju".

Bush je u razgovoru za NBC, prvom televizijskom nastupu nakon pobjede Trumpa, naglasio i kako ne zna jesu li za istragu o vezi između Trumpovih suradnika i Rusije potrebni specijalni tužitelji, no dodao je kako "svi trebamo odgovore".

Naglasio je da je Trump u ranoj fazi svog mandata, te da Amerikanci trebaju "vjerovati njegovim riječima".

Upitan o tome podržava li Trumpovu zabranu ulaska u državu stanovnicima sedam većinski muslimanskih država, Bush je rekao kako "podržava imigrantsku politiku koja je susretljiva i drži se zakona".

Bush, čije je predsjedništvo od 2001. do 2009. ostalo obilježeno napadima al-Qaide na SAD 11. rujna, pozvao je i na religijsku toleranciju.

"Jedna od naših najvećih snaga je to što ljudi mogu štovati na način na koji žele ili to uopće ne činiti", istaknuo je.

Bush je nakon terorističkih napada podržavao muslimane, te je islamska učenja proglasio miroljubivim.

Trump je neke medijske kuće nazvao "neprijateljem naroda", na što je Bush uzvratio da "medije smatra neophodnima za demokracijom", te da "su neovisni mediji potrebni kako bi ljude poput njega držali odgovornima".

"Važno je da mediji prozivaju ljude koji zloupotrebljavaju svoju moć", naglasio je.

Dodao je kako je tijekom svoje vladavine pokušao nagovoriti ruskog predsjednika Vladimira Putina da prihvati koncept neovisnih medija.

"Pomalo je teško reći drugima da imaju neovisne, slobodne medije ako ih mi nemamo", zaključio je Bush na NBC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:56