ROBERT MUGABE

PRVA ISPOVIJEST NAJDUGOVJEČNIJEG DIKTATORA NAKON SVRGAVANJA 'Nisam nikad pomislio da će se moj učenik okrenuti protiv mene, pa ja sam ga stvorio...'

 Philimon Bulawayo/File Photo / REUTERS

Bivši čelnik Zimbabvea Robert Mugabe (94) u svom prvom intervjuu nakon puča i svrgavanja s vlasti rekao je da je strašno razočaran postupcima njegova nasljednika Emmersona Mnangagwe, poznatog po nadimku Krokodil, te da ni u najluđim snovima nije mogao zamisliti da će se on okrenuti protiv njega.

Diktator koji je još od 1980. godine na čelu ove afričke države bio je primoran 'potpisati kapitulaciju' u studenom 2017. godine pod velikim pritiskom vojske koju su kontrolirali Mnangagwini saveznici.

- Bio je to državni udar - rekao je Mugabe za južnoafričku televiziju SABC.

U Zimbabveu je mišljenje oko Mugabea poprilično podijeljeno. Neki ga smatraju osloboditeljem i narodnim herojem, dok drugi smatraju da je uništio jednu perspektivnu afričku zemlju. On za sebe danas kaže da je i dalje jako popularan u narodu. Ekonomija u Zimbabveu je na samom dnu i upravo je Mnangagwa obećao da će se otvoriti Zapadu i stranim investicijama.

- Nikad nisam pomislio da će se okrenuti protiv mene. Pazite, on je bio osuđen na vješanje, prijetila mu je smrtna kazna i ja sam napravio sve da ga spasim. Da ne spominjem da sam ga poslije uveo u vladu. Nikad, al baš nikad nisam ni pomislio da će se okrenuti protiv mene - rekao je Mugabe.

Za vrijeme vladavine Britanaca, Mnangagwa je bio zatvoren zbog sabotaže i osuđen na smrt. Poslije mu je život pošteđen jer je otkriveno da je bio maloljetan kada je počinio zločin.

Mugabe je rekao da je svrgnut u vojnom puču i da je Mnangagwa nelegalno na vlasti.

- Ne, ne mrzim Emmersona. Pa ja sam ga doveo u Vladu. Ali način na koji je postao predsjednik nije pravičan i potpuno je nepravedno da je sada na toj poziciji. Ilegalno također. Ovo je velika sramota od koje ćemo se teško oprati. Zimbabve to ne zaslužuje - rekao je Mugabe.

Nakon što je svrgnut s vlasti, Mugabe živi u svojoj vili u Harareu zajedno sa svojom suprugom Grace. Upravo je njegova supruga bila okidač za državni udar, budući da je Mugabe odabrao baš Grace za nasljednicu. Na kraju se to nije dogodilo, a nova vlast obećala je bivšem predsjedniku imunitet od eventualnog kaznenog progona. Također, obećali su mu sigurnost u zemlji u kojoj je vladao 37 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:54