ŽIVOT S GENIJEM

PRVA JOBSOVA DJEVOJKA 'Zvao me da bi mi govorio kako nam je seks bio fantastičan'

Steve je, otkriva Brennan, bio uvjeren kako je u prošlom životu bio ratni pilot

Chrisann Brennan bila je djevojka Stevea Jobsa u njegovim mladim danima, na samom početku Applea. Brennan je pet godina živjela s Jobsom i njegovim partnerom u Appleu Danielom Kottkeom. Jobs je inzistirao da se Kottke useli kako bi odvraćao pažnju od njihove napete veze. “Život u Cupertinu sa Steveom nije bio kakav sam očekivala. Išli smo zajedno na lijepe večere, bilo je prekrasnih noći, ali jedva da smo održavali osjećaj emotivne bliskosti, kamoli da smo ga gradili”, piše Brennan u knjizi koja izlazi 29. listopada.

“Kad je sve štimalo, bili smo puni nade, ali kada bi stvari krenule loše, urušavale su se do ekstrema. Nisam znala kako se nositi s njim jer nije igrao pošteno, već samo da pobijedi, po svaku cijenu.” Jobs je vjerovao da je u prošlom životu bio ratni pilot. “Steve je često govorio da ima jak osjećaj kako je u prošlom životu bio pilot u Drugom svjetskom ratu. Pričao mi je kako, kad vozi, osjeća snažan poriv da potegne volan prema sebi, kao da uzlijeće”, piše Brennan.

“Imao je osjećaj za glamur 40-ih. Volio je zvuk big bandova, na prvom tulumu Applea čak je i plesao kao da je iz 40-ih.” O Jobsovoj duhovnoj potrazi otkriva: “U noćima kad Steve i ja nismo imali što raditi zajedno - a takvih je bilo sve više - često bi kasno došao doma i probudio me da vodimo ljubav. Kad je samo želio razgovarati, znala sam da je bio s Kobunom (japanski zen-majstor Kobun Chino Otogawa godinama je bio duhovni učitelj Jobsu).

Probudila bih se i vidjela Stevea u laganoj ekstazi kako mi govori simboličnim jezikom, kao zen-majstor. Često je pričao kako je dobio ‘pet blistavih cvjetova’. Sav je blistao kad je to govorio i slušala sam ga kako bih odgonetnula što mu taj simbol znači. Dotaknuo bi mi nos i rekao: ‘To si ti’. Pitala sam se tko su ostale”, piše Brennan.

Jobs je htio biti Chrisannin duhovni vođa, ali njoj je to bilo neugodno, nije vjerovala ni Kobunu i mislila je da je on ne želi u blizini. Tvrdi kako ju je Jobs jednom, kad su uzeli LSD, tjerao na regresiju. “Htio je da ponovno proživim svoj prvi plač, prvi vrisak, mislio je da me može voditi kroz takvo otvaranje samo zato što je pročitao jednu knjigu o tome. Činjenica da sam nikad nije prošao takvu terapiju nije ga nimalo brinula. Još jedna njegova pigmalionska fora.”

Na fotografiji: Chrisann Brennan i Jobs rastali su se 1977. kad je ona ostala trudna.

Chrisann Brennan detaljno je opisala postupni raspad svoje veze s Jobsom, koji se podudara s njegovim sve većim angažmanom oko Applea. Što se više uspinjao u poslu, sve ga je manje zanimao normalni život. “Ušao je u svijet elite gdje se drugi moraju brinuti za nižerazredne stvari kako bi on bio efikasniji, zapravo je smatrao da funkcionira na višoj razini od ostalih”, tvrdi Brennan. Zabranjivao je, primjerice, da pere suđe, a kad je Chrisann to nastavila činiti, pala je u njegovim očima. “Nisam znala kako se brinuti za sebe uz čovjeka s takvim osjećajem važnosti”, objašnjava.

Jedna od najbolnijih stvari bilo je Jobsovo neprestano kritiziranje. “Steve je bio nekontrolirano kritičan. Njegove su reakcije zvučale kao Touretteov sindrom, kao da ne može stati.” Nekoliko tjedana nakon jedne proslave u Appleu Jobs je počeo govoriti Chrisann da ima previše bora na čelu. “Ja sam irskog i francuskog podrijetla, a kožu sam naslijedila od Iraca. U ranim dvadesetima nisam imala nijedne bore, ali kad bih podigla obrve, čelo bi mi namreškalo milijardu sitnih bora, kao stranice knjige. Steve bi pokazao prstom u njih i zatim posegnuo prema mom čelu kao da ga želi izravnati.

Na fotografiji: Njihovo dijete Lisu prihvatio je tek mnogo kasnije

Bio je to novi Steve. Nikad mi se takve geste nisu sviđale kod majke, a kamoli kod moga dečka. Nisam žena koja puno polaže na izgled. Steveu se uvijek jako sviđalo kako izgledam, a sada mu smeta moje lice?”, piše Brennan. “Sad razumijem da je Steve tada učio kako može osvojiti moć ako vam insinuira negativnu sliku o vama. Bila je to sasvim nova kategorija grubosti i zbunjivala me. Bilo je okrutno i osjećala sam se odbačena, ali nisam znala uzvratiti.”

Brennan piše da razumije kako je “morao biti lud osjećaj da te priznaju kao genija u 22. godini, da ti gurnu u ruke ulogu takvog autoriteta”. Kad je Apple počeo rasti, Jobs je postao “pun sebe”, ponižavao je konobare u restoranima i prezirao sve što je smatrao običnim.

“Steve bi svake večeri naručivao isto jelo, a opet bi svake večeri žestoko prigovarao zbog sitnica, vrijeđao konobare što serviraju premasnu, preslanu, bezukusnu hranu”, opisuje Brennan. “Progonio ih je poput demona.”

Brennan piše da je bila šokirana kad ju je Jobs 15 godina nakon što su se rastali, iznenada nazvao da je podsjeti da im je seks bio fantastičan. “Bio je oženjen kad me nazvao i jedino što sam mogla pomisliti bilo je: Wow... muškarci... su... stvarno... drugačiji. Zamislite da sam ja njega zvala da mu to kažem”.

Brennan i Jobs rastali su se 1977. godine kad je ona ostala trudna. Jobs nije htio priznati dijete ni nakon pozitivnog testa očinstva 1979. Na kraju je na inzistiranje druge supruge Lauren Powell prihvatio Lisu i platio joj školovanje na Harvardu. Lisa se pomirila s ocem prije njegove smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:37