NOVA DŽAMIJA

Prva molitva u Aja Sofiji nakon 86 godina. Ikona Istanbula okupit će preko 1000 vjernika

Gužve se već stvaraju na cestama, a vjernike se moli da sa sobom donesu maske, molitvene podloške, strpljenje i razumijevanje
Pripreme za prvu misu u Aja Sofiji. Patrolirati će i snage sigurnosti.
 Ozan Kose/Afp

Muslimanski vjernici okupit će se u petak prvi put na molitvi u Aji Sofiji nakon što je Turska taj muzej nakon 86 godina proglasila džamijom.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegovi islamsko-konzervativni saveznici sudjelovat će na prvoj molitvi u istanbulskoj znamenitoj građevini izgrađenoj u 6. stoljeću.

Erdogan je u nedjelju posjetio Aju Sofiju, provevši tamo oko sat vremena i slušajući o pripremama za njezino otvaranje u petak.

Turski je predsjednik najavio da će se građevina otvoriti kao džamija u kratkom roku, nakon što je sud 10. srpnja poništio odluku iz 1934. godine kojom je pretvorena u muzej.

Erdogan je rekao u subotu da očekuje da će između 1000 i 1500 vjernika pohoditi molitve u petak te je obećao da će se provoditi mjere fizičkog distanciranja.

Bivši muzej, koji je stoljećima stajao nad vizurom Istanbula, dugo je bio simbol sekularizma u modernoj turskoj republici.

Građevina je služila kao glavna bizantska katedrala sve do osmanske pobjede 1453. godine, a otad kao džamija do 1934. godine kada je utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk njezin status izmijenio u muzej.

Aja Sofija jedna je od najpopularnijih turskih atrakcija, a prošle ju je godine posjetilo oko 3,7 milijuna turista.

SAD, EU, Rusija, UNESCO i više crkvenih lidera izrazili su zabrinutost zbog promjene statusa Aje Sofije. Turska pak inzistira da je to njezino "povijesno i suvereno pravo".

Erdogan je rekao da će ostati otvorena za turiste, a ulaz će odsad biti besplatan.

Uoči prve molitve, pod je prekriven tepihom koji je izabrao Erdogan, a mozaici koji predstavljaju kršćanske simbole bit će prekriveni zastorima za vrijeme molitve.

Većina cesta se zatvara, a javni prijevoz je ograničen. Gradonačelnik Istanbula Ali Yerlikaya zamolio je ljude da donesu četiri stvari: "maske, molitvene podloške, strpljenje i razumijevanje".

Na raspolaganju će biti 736 pripadnika zdravstvenog osoblja, 101 ambulantno vozilo i helikopter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2024 04:27