VELIKI UDARAC

Prva ostavka u novoj Vladi Gabriela Borica: Popularnost ljevičarskog političara hrvatskih korijena brzo opada

Ostavka je udarac Boricevoj vladi lijevog centra, koja je došla na vlast s povijesno visokom potporom na izborima

Gabriel Boric

 Juan Barreto/Afp

Čileanski predsjednik Gabriel Boric, ljevičarski političar hrvatskih korijena, objavio je u četvrtak da je prihvatio ostavku ministrice socijalnog razvoja u svom kabinetu, što je prva promjena u njegovoj vladi koja je formirana u ožujku ove godine.

Ministrica socijalnog razvoja Jeanette Vega podnijela je ostavku nakon vijesti da je jedan od njezinih savjetnika kontaktirao radikalnog domorodačkog vođu domorodačke skupine Mapuche, koji je pozvao na oružanu borbu protiv države i koji je uhićen u srijedu.

Ostavka je udarac Boricevoj vladi lijevog centra, koja je došla na vlast s povijesno visokom potporom na izborima. No, Boriceva popularnost brzo opada kako se približava glasovanje o predloženom novom ustavu koji je on podržao.

Boric je ranije rekao da će se suzdržati od promjena u Vladi prije izglasavanja ustava.

Hector Llaitulom, vođa domorodačke skupine Mapuche, uhićen je u srijedu u sukobima u južnom dijelu zemlje, gdje vlada napetost između čileanske vlade i domorodačkih skupina oko vlasništva nad zemljom i šumarskom industrijom. Optužen je za krađu drvne građe i narušavanje vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:52