ČELNICA EK

Prva žena EU u samoizolaciji: Ursula von der Leyen bila je u kontaktu sa zaraženom osobom

Van der Leyn neće biti u stanju sudjelovati na sastanku Europskog Parlamenta, niti voditi sastanak kolegija Europske komisije u utorak
Ursula von der Leyen
 Olivier Matthys

Predsjednica Europske komisije Ursula van der Leyen je u samoizolaciji jer je prošli tjedan, tijekom boravka u Portugalu, bila u kontaktu s osobom koja je zaražena koronavirusom.

Potvrdio je to danas glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer. S obzirom na to da je spomenuti kontakt ostvaren prošli tjedan u utorak, Van der Leyen će ostati u samoizolaciju do utorka 6. listopada. Naime, prema pravilima koje su uvele belgijske vlasti, samoizolacija može trajati i samo sedam dana ako osoba sama nije zaražena.

Van der Leyn neće biti u stanju sudjelovati na sastanku Europskog Parlamenta, niti voditi sastanak kolegija Europske komisije u utorak.

Glasnogovornik Europske komisije je rekao kako se Van der Leyn testira redovito dva puta tjedna, da nema nikakve simptome. Postavilo se i pitanje je li taj put predsjednice Europske komisije bio neophodan. Inače, Komisija je preporučila svom osoblju izbjegavanje putovanja koja nisu nužna. Glasnogovornik Europske komisije je naglasio kako postoji razlika između preporuka osoblju za reduciranje putovanja i kontakata, od prava političkih dužnosnika za održavanje kontakata na vrhu s liderima država članica.

Inače, u Belgiji, a pogotovo Bruxellesu, broj zaraženih neprestano se povećava. Prošli tjedan je po prvi puta zabilježena brojka od preko 3000 zaraženih u jednom danu. Raste i broj hospitaliziranih i umrlih, iako je on još uvijek znatno manji od onoga u proljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:14