OLGA SMIRNOVA

Prvakinja slavnog Boljšoj teatra dala otkaz zbog invazije na Ukrajinu: ‘Sramim se Rusije‘

Karijeru će nastaviti u Naizozemskom nacionalnom baletu gdje već pleše, također odbjegli, prvak Marijinskog baleta iz Sant Petersburga

Olga Smirnova 

 Vladimir Vyatkin/AFP

Primabalerina Olga Smirnova, jedna od najvećih plesnih zvijezda u Rusiji, dala je otkaz u moskovskom Boljšoj teatru nakon što je osudila rusku invaziju Ukrajine, piše Guardian.

U srijedu je objavljeno da se Smirnova, koja je rođena i odrasla u Sankt Petersburgu, pridružila Nizozemskom nacionalnom baletu, gdje će plesati uz brazilskog solista Victora Caixeta koji je kao odgovor na rat, napustio Marijinski balet u Sankt Petersburgu.

U priopćenju Nizozemskog nacionalnog baleta stoji kako je invazija učinila nastavak karijere Olge Smirnove u Rusiji nemogućim. Ranije ovoga mjeseca, na društvenoj mreži Telegram, objavila je emotivnu poruku u kojoj kaže kako se protivi ratu 'svim nitima svoje duše'. Balerina, čiji je djed Ukrajinac, kaže 'kako ne može ostati indiferentna na ovu globalnu katastrofu' te da je očekivala da će se politički problemi riješiti mirnim pregovorima.

image

Olga Smirnova

Vladimir Vyatkin/AFP

'Nikad nisam pomislila da bih se mogla sramiti Rusije, uvijek sam bila tako ponosna na talentiran ruski narod, na kulturu i sva sportska postignuća', dodala je. 'No sada osjećam da je povučena linija koja razdvaja ono prije i ono poslije.'

Smirnova, koja je postala prvakinja Boljšoj teatra 2016. godine, prva je Ruskinja koja je zbog rata napustila tu proslavljenu plesnu trupu. Kaže kako je i prije ruske invazije razmišljala o odlasku, no 'trenutne su okolnosti ubrzale taj proces'.

Ted Brandsen, ravnatelj Nizozemskog nacionalnog baleta, kazao je da je Smirnova izvanserijska plesačica čiju je karijeru pratio dugi niz godina te da će biti prava privilegija imati je u svojoj trupi, unatoč 'nevjerojatno tužnim' okolnostima koje su do toga dovele.

Njezina prva uloga u novoj kući bit će ona istoimene junakinje filma Raymonda, Mariusa Petipa, čije će premijera biti održana u Amsterdamu 3. travnja. U Raymondi će joj se pridružiti Caixeta, koji je rekao: 'Zbog trenutnih sam okolnosti morao donijeti tešku odluku da napustim Rusiju - mjesto koje sam skoro pet godina nazivao domom.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:57