POGLEDAJTE VIDEO!

Prve fotografije unutrašnjosti najviše građevine ikada izgrađene

 BARCROFT MEDIA

Burj Dubai (u prijevodu 'Toranj Dubai') neboder je u Dubaiju, koji će, kada bude završen, službeno biti najviša građevina na svijetu.

Usporedbe radi, Burj Dubai će za više od dvostruko 'prešišati' visinu Eiffelovog tornja.

Završetak radova predviđen je za siječanj 2010. godine kada će spektakularna zgrada biti visoka nevjerojatnih 818 metara.

Arhitektonsko čudo djelo je Adriana Smitha. Gradnja je započela u rujnu 2004. godine, a kada bude u potpunosti gotov, projekt će koštati 4,1 milijarde američkih dolara. Od te svote oko jedna milijarda otpada na samu zgradu, dok još tri milijarde košta izgradnja cijelog kompleksa.

Površina tornja je 334.000 četvornih metara, sastoji se od 206 katova, a za komfor ljudi se brine čak 56 dizala. U zgradi će biti 30.000 stanova, 9 hotela, trgovački centar i još mnogo toga.

Još u rujnu 2007. godine Burj Dubai postaje najviša samostojeća svjetska građevina, prešavši visinu CN Towera u Torontu. Svoju konačnu visinu od preko 800 metara neboder je dosegao u siječnju ove godine.

Čak i prije njegove izgradnje, od dana kad su nacrti nevjerojatnog pothvata predstavljeni javnosti, Burj Dubai zaokuplja pozornost svjetske javnosti. No tek nedavno, svi oni koji su znatiželjno iščekivali njegov završetak, mogu napokon zaviriti u njegovu unutrašnjost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:53