ZAROBLJENI U PEPELU

Prve zračne snimke nakon katastrofe: Evo kako izgleda Tonga nakon snažne erupcije vulkana

Na fotografijama, koje je snimila novozelandska vojska tijekom prvog nadzornog leta nad otočjem, vide se razmjeri katastrofe u kojoj su poginule najmanje dvije osobe

Satelitske snimke koje pokazuju vulkanski otok Hunga Tonga-Hunga Haʻapai netom prije erupcije, te snimke s Tonge prije i poslije erupcije vulkana

 Maxar Technologies/afp

Objavljene su prve zračne snimke iz otočne države Tonga nakon erupcije podvodnog vulkana. Na fotografijama, koje je snimila novozelandska vojska tijekom prvog nadzornog leta nad otočjem, vide se razmjeri katastrofe u kojoj su poginule najmanje dvije osobe.

Snimke otoka Nomuke prikazuju tlo i drveće potpuno prekriveno pepelom te materijalnu štetu koju je izazvala erupcija podvodnog vulkana, kao I tsunami koji je uslijedio.

Satelitske snimke koje je analizirao UN pokazuju slične prizore i u Kolomotui, Tongatapuu i selu Fafaa. I dok su neke zgrade ostale u jednom dijelu, čini se kako su se druge srušile, a cijelo područje je prekriveno sivim pepelom.

Prema snimkama se čini i kako je međunarodna zračna luka Fua'amotu poplavljena i djelomično prekrivena pepelom ili zemljom. Druge satelitske snimke ukazuju na to da je do poplave došlo u nekoliko valova.

image
Maxar Technologies/AFP

Smatra se da je erupcija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai, 65 km sjeverno od glavnog grada Tonge, najveći vulkanski događaj u zadnjih 30 godina. Na društvenim mrežama objavljene su prve video snimke i fotografije vala tsunamija koji je uslijedio nakon erupcije, no potom je otočjem zavladao komunikacijski mrak jer je oštećen glavni kabel koji otoke povezuje s ostatkom svijeta. U danima koji su uslijedili komunikacija je bila ograničena.

Glasnogovornik Southern Cross Cablea, tvrtke koja koja upravlja drugim podmorskim kabelskim mrežama u regiji, rekao je da testiranje koje su obavili Fintel i Tonga Cable u nedjelju poslijepodne "potvrđuje vjerojatan prekid kabela oko 37 km od obale Tonge".

Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Novog Zelanda u utorak je priopćilo da su u Tongi potvrđena dva smrtna slučaja u katastrofi, od kojih je jedan britanski državljanin.

image
Maxar Technologies/AFP

Nema službenih potvrda o žrtvama od tonganskih vlasti, ali obitelj Angele Glover, Britanke koja živi u Tongi i koja je nestala u tsunamiju, izvijestila je u ponedjeljak da je njezino tijelo pronađeno.

Novozelandska ministrica vanjskih poslova Nanaia Mahuta izjavila je u utorak kako će pepeo koji je vulkan izbacio stvarati probleme u zračnom prometu i dostavi pomoći stanovnicima otočja.

- Slike pokazuju pepeo na pisti zračne luke Nuku'alofa koja mora biti očišćena prije nego što let C-130 Hercules s humanitarnom pomoći može sletjeti, rekla je.

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova rekao je na brifingu u ponedjeljak da je došlo do značajne infrastrukturne štete oko glavnog otoka Tongatapu.

- Posebno smo zabrinuti zbog dva mala nizinska otoka - Mango i Fonoi – ondje je potvrđena značajna imovinska šteta, rekli su.

Novi Zeland je poslao dva pomorska broda koji prevoze vodu i drugu pomoć. Mahuta je rekla da je novozelandska vlada dodijelila dodatnih 500.000 dolara humanitarne pomoći, čime je njezino početno financiranje ukupno iznosilo milijun dolara.

image
Maxar Technologies/AFP

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je u ponedjeljak da kontakt još nije uspostavljen s mnogim obalnim regijama izvan glavnog grada Nuku'alofe.

- Nuku'alofa je prekrivena gustim oblacima vulkanske prašine, ali inače su uvjeti mirni i stabilni, rekla je Ardern. - Još nismo dobili vijesti iz drugih obalnih područja.”

S obzirom na to da je komunikacija ograničena, mnoge zajednice tonganske dijaspore očajnički čekaju vijesti od svojih obitelji.

Zrakoplov Orion kraljevskih novozelandskih zračnih snaga napustio je Auckland u ponedjeljak ujutro, s planom da preleti grupu otoka Ha’apai, a zatim i glavni otok Tongatapu, kako bi procijenili štetu i vidjeli jesu li piste upotrebljive za slijetanje zrakoplova.

Australske obrambene snage također su u ponedjeljak poslale nadzorni zrakoplov kako bi procijenile štetu na kritičnoj infrastrukturi kao što su ceste, luke i dalekovodi.

image
Maxar Technologies/AFP
image
Cris Bouroncle/AFP
image
Cris Bouroncle/AFP
image
Cris Bouroncle/AFP
image
Maxar Technologies/AFP
image
Maxar Technologies/AFP
image
Maxar Technologies/AFP
image
Maxar Technologies/AFP
image
Maxar Technologies/AFP
image
Maxar Technologies/AFP
image
Maxar Technologies/AFP
image
Maxar Technologies/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:30