DEBLOKADA LUKA

Prvi brod sa pšenicom za Afriku otplovio iz ukrajinske luke

Tri crnomorske luke odblokirane su prošlog mjeseca nakon dogovora Moskve i Kijeva, postignutog uz posredovanje UN-a i Turske
 Oleksandr Gimanov/Afp

Brod Brave Commander napustio je ukrajinsku luku Pivdenji, noseći prvi teret humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine od ruske invazije, pokazali su podaci Refinitiv Eikon u utorak.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je od početka rata zbog zatvaranja crnomorskih luka, ključnog kanala za isporuke, što je podiglo globalne cijene hrane i izazvalo strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Ali tri crnomorske luke odblokirane su prošlog mjeseca nakon dogovora Moskve i Kijeva, postignutog uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske, što je omogućilo slanje stotina tisuća tona ukrajinskog žita kupcima.

Brave Commander, s 23.000 tona pšenice na brodu, krenuo je u afričku luku Djibouti sa zalihama namijenjenim potrošačima u Etiopiji, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

"Ministarstvo i Ujedinjeni narodi rade na načinima za povećanje opskrbe hranom za socijalno ugrožene dijelove afričkog stanovništva", stoji u priopćenju.

Sedamnaest brodova već je napustilo ukrajinske luke s više od 475.000 tona poljoprivrednih proizvoda, dodaje se.

image
Oleksandr Gimanov/Afp
image
Oleksandr Gimanov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2022 18:52