RATNI PRESEDAN

‘Prvi će put u povijesti ruski padobranci imati ovo oružje, čitav Zapad nema ništa takvo!‘

Suncopek može ispaliti nekoliko desetaka termobaričnih projektila, a može ga se staviti na razne tenkove

Sustav TOS-1A

 Maksim Blinov/Sputnik/Sputnik via AFP

Rusija od početka invazije na Ukrajinu istu napada termobaričnim projektilima koje ispaljuje iz raketnih sustava TOS-1A, odnosno Suncopeka. Kako piše Newsweek, ti su sustavi dostavljeni i ruskim zračnim snagama.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije ustvrdilo je u ponedjeljak da je Suncopek oružje koje "izaziva paniku" te će ruski padobranci koji idu ratovati u Ukrajinu sa sobom nositi taj artiljerijski sustav. Ovo je "prvi puta u povijesti" da su zračne snage na korištenje dobile nešto što Moskva zove "teškim bacačem plamena".

- Dajemo vam impozantno oružje s kakvim se arsenal Zapada ne može mjeriti - stoji u izjavi za javnost jednog ruskog pukovnika koju je objavilo Ministarstvo obrane Rusije.

Rusko je Ministarstvo obrane 31. ožujka reklo da su ruski vojnici ukrajinske položaje napali termobaričnim projektilima kalibra 220 milimetara koji su ispaljeni iz Suncopeka. Ministarstvo je dodalo da su ti projektili "spalili ukrajinska skloništa, izvidnice, skladišta municije i artiljerijske pozicije".

Suncopek može ispaliti nekoliko desetaka termobaričnih projektila, a može ga se staviti na razne tenkove. Sustav TOS-1A novija je verzija sustava TOS-1, a američka vojska kaže da TOS-1A ima veći domet jer ispaljuje dulje rakete. Ministarstvo obrane Velike Britanije reklo je u ožujku 2022. godine da eksplozije i požari koje termobarične rakete izazivaju snažniji i dugotrajniji od onih koje izazivaju konvencionalne rakete.

- TOS-1A razoran je sustav. Može uništiti infrastrukturu, oštetiti čovjekove unutrašnje organe te mu spaliti kožu. Ozljede koje prouzročuju mogu biti fatalne - reklo je Ministarstvo obrane Velike Britanije.

Prema pisanju ruskih državnih medija, Moskva će ih koristiti za uništavanje zgrada, infrastrukture i ukrajinskih vojnika.

Sovjetski je savez TOS-1A koristio tijekom Sovjetsko-afganistanskog rata, a Rusija ih je koristila tijekom ratova u Čečeniji i rata u Ukrajini. Amerikanci su termobarično oružje koristili 1960-ih godina.

Termobarične rakete nakon inicijalne detonacije proizvedu drugu. Vojni i obrambeni stručnjak David Hambling rekao je da sustav TOS-1A često izazove vrlo moćan udarni val koji može srušiti zgrade. Istražitelji i forenzičari na temelju toga mogu reći je li na nekom ratištu korišteno termobarično oružje.

Prema ruskim državnim medijima i izvozniku Rosoboronexportu, maksimalni domet sustava TOS-1A iznosi devet kilometara, a priprema za upotrebu istog traje oko 90 sekundi.

Hambling kaže da je TOS-1A dizajniran za uništavanje utvrda, rovova i bunkera. Može biti jako učinkovit i ruski ga drže jednim od najvažnijih oružja u svome arsenalu. Smatra se da Rusija raspolaže s ograničenim brojem tih raketnih sustava.

- Suprotstaviti im se možete tako što ćete ih locirati i uništiti prije nego što dođu na bojište - dodao je vojni stručnjak.

Hambling je rekao da se TOS-1A praktički ne može koristiti za napadanje prostora na kojem žive civili bez da ugrožavanja njihovih života. Dodao je da ga neki zbog toga zovu "pokretnim ratnim zločinom". Termobarično oružje nije ilegalno, ali ga se ne smije koristiti na način koji bi bio potencijalno pogibeljan za civile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:05